Foto: Johannes Krarup og Tweed Media

Når man kører igennem landskabet i Polen og ser landbrugsdriften, kan det være meget forskelligartet. Noget af landbruget er blevet meget moderniseret og effektiviseret. Andre steder er landbruget, som da min bedstefar var landmand: simple traktorer, ældre markredskaber, gamle malkemaskiner, og undertiden kan man møde en hestevogn, som trækker træ hjem til det lille husmandsted.

Mange steder i Polen oplever landbruget en udvikling i dag, som svarer til husmændenes udvikling efter 2. Verdenskrig: De springer sikkert et par led over, og udviklingen går hurtigt. År for år kommer der små tilføjelser på husene og forbedringer i indretninger. Mange af husene på landet har store nyttehaver, hvor der dyrkes grøntsager til eget brug, og både bytte-økonomien og selvforsyningen trives.

Polen byder både på landbrug og store skovarealer.

Man finder stadig kornmarker med et væld af ukrudtsplanter. For en landmand er det måske ikke et ønskesyn, men for jægeren, der skatter råvildtet, er det et kønt syn. Den slags marker er et eldorado for råvildtet, der finder et overvældende forrådskammer af varierende kost. Jeg elsker de smukke polske skovenge, hvor der kan være et væld af blomster. Der findes også rørskovsområder, som med deres charme og stille liv kan byde på store jagtlige overraskelser. Jagtrevirerne i Polen byder kort sagt på natur, som i vores hjemlige kulturgeografi er en saga blot.

Indkvartering

På jagterne i Polen kan man blive indkvarteret på forskellige måder. Jeg foretrækker selv privat indkvartering. Her får man efter min mening en langt mere personlig og nær oplevelse af jagten og kulturen. Her bliver der serveret mad, som er lavet fra bunden. Det er typisk god solid kost med varierende egnsretter. Mange gange får man også retter serveret med vildt, som jægeren har fået ind i sin husholdning.

Maden er typisk god solid kost med varierende egnsretter.

Flere steder kan du blive indkvarteret på hoteller, jagthuse, pensionater eller andre offentlige naturinstitutioner. Det er uden tvivl løsningen for de jagtgæster, som værdsætter, at de kan trække sig tilbage og være private. Jeg bryder mig ikke om hotellerne, hvis der er mange andre gæster, og jeg skal gå igennem reception eller restauranter med jagttøj og våben. Jeg har ikke oplevet, at der bliver set skævt til mig, men jeg synes alligevel, det er lidt akavet.

Nogle jagtrevirer har simpelthen deres egne huse, hvor man bor, og hvor der kommer en og laver mad. Dette er langt mere attraktivt end et hotel. Her bor man som regel også direkte i reviret.

Staten

I Polen tilhører jagten som udgangspunkt staten. Den drives derfor enten af statskovsvæsenet eller af private jagtforeninger. Jagtforeningerne lejer jagten af staten, og jagten er reguleret af staten og dens vildtforvaltning. Et revir får derfor en afskydningsplan fra myndighederne. Det sker på baggrund af skøn fra tidligere års afskydning og jægerens tilbagemelding om observationer i reviret.

Dette er en god sikring af en god vildtbestand på de polske jagtrevirer. Påstande om jagtrevirer i Polen, som er skudt ned, er efter min bedste overbevisning en myte. Jeg har aldrig oplevet det. Nogle revirer kan være fattige på en bestand af visse vildtarter, men det er naturens beskaffenhed, som er den udslagsgivende faktor. Der er revirer i Polen, hvor der næsten udelukkende er råvildt. Men andre steder er bestanden af vildsvin og kronvildt høj, mens mængden af råvildt er mere moderat.

Når du skal beslutte dig for et revir, kan det være en god idé at bede om det forgående års afskydningstal. Her kan du også bede om oplysninger om trofæernes størrelse. Det giver en meget klar indikation af, hvad du kan forvente at skyde.

De polske drivjagter kan være rigtig fine, hvis forarbejdet er gjort godt.

Drivjagterne er lidt mere lunefulde. Her kan forarbejdet været gjort godt, men der kan også være afholdt jagt kort forinden, og det kan ses på jagtudbyttet – ligesom også manglende fodring kan have drevet vildtet til naborevirer. Mht. drivjagter vil jeg fraråde fastprisarrangementer, med mindre der i aftalen er nogle klare aftaler om, hvor meget vildt der skal ligge på paraden. Det bør også være aftalt, at hvis vildtparaden ikke lever op til det lovede, så skal der ske en markant tilbagebetaling.

Hvis vildtparaden ikke lever op til det lovede, skal du indrapportere det.

Stort og godt

Der er mange, som har meninger om mængden af vildt, man kan nå at skyde på en jagttur til Polen. Mange sammenligner det med de jagtvilkår, vi har her i Danmark, men den sammenligning er helt skæv. De fleste danske jægere har i Danmark sjældent adgang til mere end 200 hektar ad gangen. Mange revirer i Polen er derimod på 10.000 hektar – nogle er væsentligt større, og andre er lidt mindre.

Hvis man tager et revir på 10.000 hektar, så svarer det til 100 kvadratkilometer med en omkreds på ca. 40 kilometer. Hvis du tog et sådan et område her i Danmark og havde det tilgængeligt i tre dage, og du havde mulighed for at observere dyrene i nogle måneder forinden, og der heller ikke var et nævneværdig jagttryk på det inden jagten, så ville du kunne nedlægge den samme mængde vildt.

Der er god mulighed for at finde en abnorm buk i Polen. Når du er på én morgen- eller aftenjagt, er det ikke ualmindeligt at se 5-10 bukke.

Jagt i Polen skal ifølge polsk jagtlovgivning altid forgå organiseret og ledsaget af en polsk jæger. Du kan kun jage på egen hånd, hvis du har et polsk jagttegn (og det er ikke en nem sag at bestå). I Polen jager man således på den polske jægers jagttegn. Hvis du derfor oplever, at et bureau opkræver penge for et polsk jagttegn, så er er det kreativ forretning. Du kan altid spørge i den sammenhæng, om du kan få det polske jagttegn tilsendt.

Prioritering

Når jeg skal finde et revir i Polen, så er min første prioritet, at det ikke er et revir med alt for mange store åbne marker. Jeg vil gerne have, at der er rigeligt med skov, skrub, græsenge og skovenge med selvplantede træer. Jeg er som regel tilfreds, hvis reviret som minimum har 20-30 % af sine jorde i skov. Jeg prioriterer omgivelserne og udfordringerne i biotopen højere end trofæstørrelser. Der findes mange revirer, hvor bukkene er store, men hvor biotopen efter min mening er for kedelig.

Jeg var for nogle år siden på brunstjagt på råbuk i august. Den første eftermiddag kørte vi ud til nogle områder, hvor der var mange stubmarker. Ret kort tid efter gik jeg stille hen til en lille klynge buske, der var i markskellet. Jeg brugte mit bukkekald, og ud af ingenting på stubmarken kom der en buk løbende ind til mig. Den stod på 30 meters afstand. Jeg undlod ganske enkelt at skyde. Det var for nemt, og bukken havde ingen steder at forsvinde eller skjule sig for mig.

Udfordringer på jagten

To jagteksempler

En morgen i efteråret på en hundyrsjagt oplevede jeg at skyde en kronhind. Mens vi brækkede hinden, kom der et vildsvin ind, som ville se, om den kunne få et hurtigt måltid med friske indvolde. Den skød jeg, og i løbet af en time havde jeg også skudt to stykker råvildt. Den morgenjagt gav mig således et udbytte af de tre mest almindelige forkomne jagtarter i Polen. Der er ikke mange jagtlande, der kan levere sådan en oplevelse.

Vildsvinet er ofte en bonus-mulighed, når man målrettet jagter et andet bytte. Dette vildsvin blev skudt på en junimorgen under bukkejagten.

Det samme gælder en anden morgen, hvor jeg formåede at skyde fire modne bukke i løbet af to timer. Den ene var en gammel morderbuk, den anden var en bronzemedalje buk. Dertil kom to modne seksendere. I samme høst fik jeg også skudt en ræv, som kort tid forinden var blevet smidt på porten af en råbuk. Alt dette skete inden for en radius af én kilometer. I løbet af brunsten havde dyrene samlet sig i et lille brunst-paradis.

Dyrene er som regel nemmest at finde og skyde, når de er kommet ud til markerne for at esse. Det er langt mere udfordrende at finde bukken til fods i skoven. Jeg har også skudt bukke, som på sin vis har været rimelig nemme og uden de store strabadser. Men fordi bukkene var ledsaget af en sky rå, som bukkene jagede, og som råen kunne trække væk med sig, blev jagten pludseligt langt mere ophidsende og intens. Nu handlede det i virkeligheden mere om at kalde råen til sig, fordi bukken var spændt op til lir og var urokkelig fastkoblet til råen.

En af de bedste oplevelser, jeg har haft under brunstjagten på bukken, var engang, hvor vi havde set en buk forsvinde ind i tykning. Den var forstyrret af et eller andet. Den var ikke tilfreds, og den smældede. Den måde, den agerede på, tydede på, at den ikke havde klarhed over, hvad der havde forstyrret den.

Efter ca. 15 minutter forførisk tale med bukken, hvor jeg vekslede mellem at smælde og blæse i bukkekaldet og give den tid til at svare, kom den helt frit og stillede sig foran et stort løvtræ. Forinden havde jeg flere gange set den røde skygge i små huller i vegetationen. Bukken var en fin seksender. Dagen efter skød jeg en noget større buk. Men oplevelsen gjorde, at bukken fra dagen før var ’en større buk’ i mit jagtregnskab.

Polen har en god kronvildtsbestand, og det er ikke dyrt at komme på hundyrsjagt.

Stat eller privat?

Jeg har været på udmærkede jagtforeningsrevirer, men jeg har desværre også være på nogle dårlige. Jeg har derimod aldrig været på et dårligt statsrevir. Her tænker jeg først og fremmest på organiseringen.

Desværre er der brodne kar blandt de polske jægere, og de fleste af dem vil findes i jagtforeningsrevirer. I de private jagtforeningsrevirer er de selvfølgelig interesseret i at få gjort så stor en indtjening som muligt. De bruger pengene til at betale erstatning for afgrøder, som vildtet har forvoldt skade på.

Det kan betyde, at de kan forsøge at presse dig til at skyde noget, som du ikke ønsker eller har råd til. Det kan også være, at de bevidst undervurderer et trofæs størrelse, så du kommer til at hænge på noget, som var væsentligt dyrere, end du havde budgetteret med. Hvis du oplever det, så indrapportér det, når du kommer hjem, og bed evt. om, at du får en ny jæger. Det vigtigste er, at du siger fra.

Faste priser versus prisliste

Der er flere meninger om, hvorvidt man skal købe et arrangement i Polen med faste priser og eller efter prisliste. Hvis du har et begrænset budget på din jagtrejse, så er faste priser en god sikkerhed. Jagtrejsebureauerne siger ofte, at det billigste er at være på prisliste. Men det er en sandhed med flere modifikationer.

Der er ingen tvivl om, at en del revirer, som ikke har særligt store råbukke, vil forsøge at sælge deres bukke til faste priser. Du kan altid bede jagtudbyderen om at indhente oplysning om vægtene på hjortene og bukkene, som er skudt i den forgangne sæson. Kan de ikke gøre det, så sig nej tak til det tilbud. Tallene har de helt sikkert, for dem skal de nemlig indberette hver år. Disse tal er sigende for, hvilke trofæstørrelser, der findes på reviret. Det kan du også få oplyst for at sikre dig, at fastprisarrangement ikke bare byder på små råbukke.

Indgå evt. en aftale om et prisloft på det dyr, du ønsker at skyde. Du skal heller ikke være tilbageholdende med at indhente flere tilbud.

Jagtarterne

Der forekommer elge i det østlige Polen, men de må ikke jages på nuværende tidspunkt. Der findes også en lille bestand af bison, som man tidligere kunne få licens til at nedlægge, men det er blevet hindret efter den nye jagtlov i år. Muflon og dåvildt findes også regionalt. Der er tale om stammer, man har opbygget gennem udsætning.

Ræve koster som regel ikke noget at skyde i Polen. De polske jægere er ofte glade for, at de bliver skudt.

Ræv og mårhund kan skydes overalt i Polen, og nogle steder kan man også skyde grævling. Men ellers er det fortrinsvis råvildt, vildsvin og kronvildt, der er det største jagtudbytte i Polen. Fuglejagten er ikke udbredt i Polen. Der findes dog steder, hvor der bliver udsat fasaner, og i nogle af søområderne er der adgang til jagt på ænder og gæs. Men småvildtjagten i Polen er ikke det, som er trækplasteret for udenlandske jægere. Der er dog nogle få danske jægere, som tager afsted på rævejagt med gravhunde og terriere.

I oktober måned kan der være stor chance for mårhund.

Protokollen

Efter den sidste pürsch på jagten bliver der udfærdiget en protokol over jagten. Her står alt det, som er grundlaget for den endelige afregning.

Overvær vejningen af trofæerne. Hvis der er tale om dyr, der afregnes efter kropsvægt, så bed om, at du kan overvære vejningen. Et par kilo til den forkerte side kan nemlig udgøre en markant prisforskel, ligesom et par gram til den forkerte side på en trofæopsats kan betyde en markant ekstraregning. Du er i din gode ret til at afprøve, om vægten vejer rigtigt. Du kan evt. have et vægtlod med hjemmefra, som du kan lægge på vægten.

Sådan ser protokollen ud. Sørg for at læse alt igennem, inden du skriver under.

Jeg har været vidne til forsøg på svindel. Det vedrørte en tand fra et vildsvin, som man ville måle ved at lægge den på en bordflade og rulle den og efterfølgende måle den rullede afstand på bordet. Opmåleren forsøgte at få tanden til at skride, mens han rullede den på bordet. Jeg har også ved et tilfælde oplevet at se bukkeopsatser, som stod i vand, selvom de for længst skulle stå til tørring. Derudover har jeg oplevet bukkeopsatser, som lå i køleskabet for at sænke tørringsforløbet.

Opsatser må ikke være mærkbart fugtige. Hvis de er det, så skal du sørge for, at der bliver trukket noget fra. Trofæerne skal også være rengjort grundigt. Du har ret til, at trofæerne tørrer i 24 timer, men hvis du forlader reviret inden de 24 timer, har du ikke juridisk ret til at få fradrag. Men du kan som regel forhandle dig til det. I værste fald kan du bede om at udskyde protokollen. I så tilfælde vil du skulle betale mere i ophold.

Tillidskulturen i Polen er kort sagt ikke den samme, som den er i Danmark. Når du er ved protokollen, så skal du være nøgtern og opmærksom.

Sørg for at være tilstede under hele forløbet under protokolskrivningen. Har du indsigelser, så skal de skrives ind i protokollen.

Stil krav

Polen som jagtland

Polen har 122.983 jagttegnsløsere.
Polens areal: 312.679 km2 (mere end 7 gange større end Danmark)

Afskydningstal i Polen 2016/2017:

Kronvildt: 93.189
Dåvildt: 9.624
Råvildt: 212.703
Vildsvin: 310.425
Muflon: 678
Ræv: 154.514
Hare: 17.292
Fasan: 114.492
Agerhøns: 2.911
Ænder: 88.132

Kilde: Gamekeeper v. Kenneth Banke

Der er godt gammelt ordsprog, der siger: Forventninger trukket i langdrag gør en mands hjerte sygt.

Du skylder dig selv og de polske jægere, at du gør det klart, hvad du vil, og hvad du ikke vil. Hvis du ikke gider at sidde i et jagttårn i tre timer, så skal du sige det. Hvis du ikke vil afsøge reviret med kørsel i bil (den såkaldte ’dieselpürsch’), så skal du også sige det. Disse forventninger kan du også nævne for jagtrejsebureauet, inden du tager afsted, og bede dem om at give de lokale denne information.

Det er også vigtigt, at du siger fra, hvis du oplever uheldige oplevelser undervejs. Du bør tage det op med tolken med det samme, når du kommer hjem fra jagt. I de fleste tilfælde har du faktisk et møde med revirets jægere, inden du går på den første jagt. Her skal du få dine ønsker fremsat. Der er ingen grund til at være forsigtig eller tilbageholdende. Et hurtigt møde med jagtlederen, hvor man venligt fortæller om sin frustration, og hvor man også selv lytter til jagtlederens argumenter, kan som regel rydde alle problemer af bordet.

Husk på, at der er stor forskel i mentalitet og den sociale kultur i forhold til, hvad du er vant til fra Danmark. Inden for litteraturen og psykologien siger man ofte om folk fra Skandinavien, at de har en fortrykt sindelagskultur. Jeg har oplevet, at polske jægere kan have et mere udpræget sydlandsk temperament. Det skal man springe op og falde ned på. De har ikke helt den samme konfliktkultur, som vi har. Du skal ikke være bange for at give igen. Du skal blot være forsigtig med at formærme de polske jægere, for de kan være meget stolte.

Uhensigtsmæssige oplevelser skal meldes direkte til den danske jagtrejseudbyder, så de kan håndtere sagen. Det skal du gøre med det samme.

Modsvarende har nogle polske jægere desværre oplevet udenlandske jægere, som ikke har behandlet dem med respekt og set ned på dem. Det er en holdning og attitude, som har ødelagt det for andre udenlandske jægere. Her kan man spørge sig selv, hvorfor disse udenlandske jægere overhovedet tog til Polen på jagtrejse…

En opsang

De danske jagtrejsebureauer kunne godt gøre en bedre indsats for at stille krav til jagtforeningsrevirerne. Ligesom i alle turistforhold er der to kulturer, som skal mødes. Der er forventninger fra begge sider, som skal afstemmes. Kan jagtrejsebureauerne ikke løfte denne opgave, vil de mere og mere blive et unødvendigt led. Det er stadigvæk sådan, at et dansk jagtrejsebureau er en ekstra sikkerhed for den danske jæger for, at der er gode aftaleforhold, og at de er en part, som kan gå ind og ordne forholdene, hvis noget går i hårdknude.

Samtidig skal danske jægere også iklæde sig rimelighed. Jagt er ikke et computerspil, hvor man bare kan trykke på ’nyt spil’. Husk også, at sprogbarrieren gør, at nuancerne i sproget går tabt. Det kan give anledning til uheldige misforståelser. Det er meget stor forskel på, hvor godt de polske jægere taler engelsk eller tysk. Undlad for alt i verden at fornærme en polsk jæger. De er som nævnt stolte, og en fornærmelse kan tage lang tid at opløse.

Den ægte brunstjagt på buk i august er afgjort en kandidat til min favoritjagt i Polen. Den kan ikke opleves i Danmark. I Sverige d. 16. august er bukkene som regel ikke længere for alvor i brunst.

Årsrytme

Jagterne i Polen er på mange måder vævet ind i min årsrytme. Jeg har været på over 30 jagtrejser til Polen. Jeg elsker forårsjagten. Den kan næsten igangsætte en forårsmani hos mig. Forårets grønne farver i den polske natur synger en livslystig sang, der gør sjælen godt.

Brunsten på råbukken i det tidlige august, hvor man kan trække i sommerskjorten, har i de senere år været et fast ritual. Brunstbrøl i den mørke september morgen, hvor man trækker årets første kolde luft i lungerne, indvarsler efterårets ankomst. Efterårets høst af hundyr, hvor man helt og holdent kan forholde sig til jagten og slippe for spekulationer om jagttrofæer, passer mig også godt. Frostklare nætter i januar, hvor man behørigt kan tage afsked med jagtåret, og hvor vildtet er markant mere sky, er en kærkommen tradition og helt sin egen jagtgenre.

Så længe jeg lever, kommer jeg til at gæste Polen. Det er et jagtland, jeg værdsætter. Her finder man ægte jagt i ægte natur. Og her bliver man ikke udsat for nogle af de kunstige erstatningsprodukter med hegn og kunstigt og manipuleret jagtopdræt.

Læs også: Jagt i Polen – Det forjættede land

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: