Sabatti Olimpo

Sabatti Olimpo – Vi tester her en af de populære italienere i den billige ende af skalaen. Sabatti Olimpo viser sig som en velproduceret over/under, som har det, der skal til, hvis man ønsker et nyt, billigt haglgevær.

Spørger man jagtforretningerne, er de ikke i tvivl om, at de fleste solgte nye jagtgeværer i denne tid ligger i prisklassen under 10.000 kr. Selv jægerne er blevet lidt mere tilbageholdende med at bruge penge på nye geværer, men der er heller ikke nogen grund til at være nervøs for at købe i denne prisklasse. Der er meget at vælge imellem, og italienerne er rigt repræsenteret.

En af dem er Sabatti, som med denne model Olimpo ligger under 10.000 kr.-stregen, og der er også en del at få for pengene.

Vi er i den nordlige del af Italien nord for Brescia i Gardone Val Trompia, hvor navnet Sabatti allerede i det 18. århundrede dukker op som producent af flintlås-pistoler. Familien holdt fast i våbenproduktion, og i en periode koncentrerede en del af virksomheden sig om at producere låse til forskellige våben. I det 19. århundrede var en Sabatti den mest respekterede løbsmager i regionen.

Grundlaget for produktionen af haglvåben blev lagt i 1960, og det er denne del af virksomheden, som i dag står bag navnet Sabatti. For nogle vil navnet være bekendt med jagtrifler, som er populære herhjemme, og Sabatti var i øvrigt en af de første til at introducere kombinationsvåben og dobbeltrifler til rimelige penge. Alt i alt velskydende våben i klassisk design.

Den billigste haglmodel i dag hedder Falcon, men det er Olimpo, som tiltrækker flest købere her i landet. Der er naturligvis flere modeller at vælge imellem, men i prisklassen må man tage standardudgaven, som den står på geværhylden i butikkerne.

Klassisk italiener-lås
Konstruktionen er italiensk, som de fleste kender den – man kan næsten sige, at den er bygget efter den sidst reviderede udgave af håndbog for norditalienske bøssemagere.

Det er en over/under i krom-molybden-stål med hårdtforkromede indersider. Det er nydeligt arbejde, og sammenføjningerne i løbene er i orden og ser godt ud. Man kan godt sige, at i dag er risikoen for at få et sæt ”dårlige” løb absolut minimal. Den moderne teknologi gør, at fabrikkerne kan masseproducere med næsten uforståelig ensartethed og ensartet kvalitet. Kvaliteten i stålet er samtidig garanten for geværets sikkerhed og ikke mindst holdbarheden.

Der er ingen tvivl om, at der er rigtig mange skud i en Sabatti, hvilket ikke mindst skyldes den klassiske italienske lås, som er i god kvalitet. Selvfølgelig kan man se, at det er maskiner, som har lavet alt arbejdet, og der er ikke filet eller poleret mange steder i lukketøjet. Men det hele passer og går i hak. Det mærkes, når man lukker geværet, og når toplukkenøglen lægger sig flot i en lige linje bag løbet. Noget, som ellers mest ses i meget dyrere våben.

Låsen er i krom-nikkel-stål og varmebehandlet for at styrke overfladen. Der er en lys baskyle i det, Sabatti selv kalder ”old silver”-look. Det er den overflade, som ses på rigtig mange geværer i dag. Der er dobbeltlåsebolte, igen i italiensk stil, og det hele falder som nævnt fint i hak, når man åbner og lukker geværet. Også når man skiller det ad, mærker man, at delene passer godt sammen, og det er ikke altid givet i den billigere ende af haglgeværerne.

Overordnet set er metaldelene i geværet i god kvalitet og med en rimelig finish. Overfladebehandlingen på løbene er sortbrunering, og der er en fin, smal ventileret sigteskinne, som passer harmonisk ind på de 71 cm lange løb, som geværet er udstyret med som standard. Det kan også fås med kortere eller længere løb, men så bliver prisen en anden, og der er leveringstid.

Lasergraveringer
Graveringerne er laserforarbejdede. De virker nydelige og ikke prangende på den lyse baskyle, og der er graveringer hele vejen rundt, uden at det er overbroderet. Forskellen på den ægte vare og håndgraveringerne ligger i dybden i graveringen og naturligvis i mønstervalget. Der kan laves helt fantastiske lasergraveringer, som kan konkurrere med håndgraverede, men det er forbeholdt meget dyrere geværer.

Som standard er der enkeltaftrækker med løbsvælger på sikringsknappen, og det er hele knappen, som skal skubbes til siden ved ændringer. En enkel konstruktion, som umiddelbart giver mindre risiko for, at noget sætter sig fast sammenlignet med de geværer, som har en særlig knap indbygget i sikringsknappen til løbsvalg.

Der er ikke automatisk sikring, men det kan nemt ændres på modellen. Aftrækkeren er i ”guld”, som det jo er almindeligt på de fleste italienske over/undere. Men det er også her, der synes at være en svaghed.

Selve aftrækket er nemlig noget dingelvorn, som vi siger i Jylland. Det vil sige, at det virker, som om aftrækkeren er løs. Der er desuden en forholdsvis lang vandring i aftrækkeren, og det skal man vænne sig til. Jeg kan forestille mig, at specielt sportsskytter vil finde lige netop denne del irriterende, når man skuldrer geværet og skal skyde mange skud i løbet af en dag.

Det er muligt en bøssemager kan stramme aftrækket, hvilket efter min mening vil være en god ide. Der er jo ikke noget galt med selve mekanikken, men følelsen af at lægge pegefingeren på en ”løs” aftrækker er mærkbar.

Der er fem chokes med i pakken. Det er de helt almindelige, og det betyder altså, at man har muligheden for at vælge en tættere boring end den ¼- og ½-kombination, som de fleste vil være bedst tjent med til almindelig jagt. Det er ikke lange chokes, men de er solide, og med det medfølgende værktøj er de nemme at skifte. (Og husk det gamle bøssemagerråd om at skrue lidt på dine chokes mindst et par gange om året, da de ellers kan sætte sig fast).

Knofedt vil pynte
Det er jo som forventet ikke grade 1-skæftetræ, men ikke desto mindre ægte valnød i den lyse variation. Nydeligt træ med en måske lidt hurtig finish i oliebehandlingen, men det er jo noget, man selv kan rette op på ved at bruge et par timer med nogle ekstra omgange god skæfteolie og fint pudsepapir og knofedt – og få et rigtig flot skæfte.

Tilpasningen mellem træ og metal er også som forventet. Ikke fuldstændig jævn, men på den anden side heller ikke sådan, at det skæmmer eller springer i øjnene. Der er en hård plastbagkappe, som kan skiftes. En god ide, hvis man har brug for lidt ekstra længde på skæftet, som i øvrigt er helt i standardmålene.

Behageligt gevær
Forskæftet er slankt og elegant og igen i italiensk stil. Det klikker fint på plads og har en sådan tykkelse, at man ikke er bange for, at træet skal flække.

Netskæringerne på forskæfte og pistolskæfte er laserskårne, og de fremstår en smule grove i det, men de er skarpe, uden at det er ubehageligt. Et godt greb ved begge hænder på geværet.

Sabatti Olimpo er et behageligt gevær at tage i hænderne. Balancen ligger lidt foran låsebolten, som det efterhånden er standard, og med 71 cm løb er der en god balance, når man skuldrer geværet og svinger igennem. Med en vægt på 3,2 kg i denne udgave må man også sige, at modellen lægger sig lige på samme skala, som de fleste andre over/undere.

Denne model skyder godt, og for mit vedkommende ville en centimeter mindre i skæftelængden være optimalt, men som sagt er det standard og passer altså de fleste.

Det er et gevær med et godt sving, og det eneste minus i den sammenhæng er aftrækket, der som nævnt er ret sløret. Men enten vænner man sig til det, eller også får man det justeret. Olimpo er med ejectorer, og de virker upåklageligt og smider de tomme hylstre ud i passende afstand.

Skudmønstrene på skiven viser, at der er en rigtig god samling eller spredning, om man vil. Det er meget jævnt, både for ¼-boringen og ½-boringen, i hvert fald med de 30 grams stålhagl, jeg testede med.

I denne klasse lige under 10.000 kr. er der mange at vælge imellem. Og da geværet helt klart lever op til de forventninger, man kan have til et gevær i denne klasse, er det et godt valg. For mange, der skal vælge i denne klasse, bliver det derfor ofte hjertet eller førstehåndsindtrykket, der afgør, hvilket gevær man vælger. Eller også fordi man kender nogen, der har et tilsvarende gevær.

Karakterbogen

Sabatti Olimpo
Pris: 8.499 kr.

Konstruktion
Denne Sabatti er rigtig meget et gennemsnitsgevær i klassen, og konstruktionen afviger meget lidt fra de øvrige mærker. Det er i orden, og det virker.

Håndtering
Med en vægt på 3,2 kg og løbslængde på 71 cm passer geværet de fleste. Det er behageligt at bære rundt på, og balancen ligger lidt foran, hvilket igen giver et godt sving på duerne. De fleste burde kunne ramme med det gevær.

Finish
Det er pænt og nydeligt, men heller ikke mere end forventet. Overfladerne på metaldelene er i orden. Indvendig og bagved afslører filemærkerne maskinproduktionen. Det er her, nogle adskiller sig fra andre. Skæftet kan bruge lidt ekstra kærlighed med olie og pudseklud.

Value for money
I prisklassen lige under 10.000 kr. er der meget at vælge imellem, og derfor er det vanskeligt at sige, om en Sabatti klarer sig i konkurrencen om value for money. Men som udgangspunkt får man det, man betaler for.

Konklusion
Skal man have nyt gevær og holde sig under 10.000 kr., bliver valget i dag næsten altid en italiensk over/under. Sabatti Olimpo er på alle måder en udmærket repræsentant for denne type, og jeg vil godt anbefale den, fordi det er et godt gevær. Men heller ikke mere.

Testgeværet er udlånt af Korsholm A/S, Skjern.

Læs også

Opgradering af et vintage-haglgevær

Fire gode bud på begyndergeværer