Man skal ikke provokere en hunlos, der er ude at gå tur med sine unger. Det måtte en finsk ulv sande for nylig. Den blev fanget på kamera mens den først fik flade, og derefter stak halen mellem benene og løb for livet med den sure moder i hælene.

Filmen blev optaget med et varmekamera og viser klart hvem, der kom bedst ud af mødet mellem de to store rovdyr. Kameraet sad på en helikopter, der tilhører den finske grænsebevogtning. Den lettede fra lufthavnen i Åbo, og fløj cirka 20 kilometer før varmekameraet opfangede aktivitet på en stor mark.

Flere dyr var involverede og helikopteren blev hængende lidt. Det betalte sig, for kort efter kort der gang i dyrene nede på jorden. En ulv nærmede sig tre losser. Mest sandsynligt en mor og to unger. Det fik mor los op i gear. Hun gik til ulven, der begyndte at trække lidt væk, men det var tilsyneladende ikke nok for den sure mor. Hun satte pludselig i en spurt. Indhentede ulven og gav den nogle på ørerne.

På filmen ses ulven blive trukket ned af den lynhurtige los og få nogle på hovedet med lossens skarpe klør, hvorefter den slukøret lusker videre.

Forskere på det finske naturuniversitet har set filmen, som de betegner som sjælden. De er dog ikke i tvivl om, at lossen var heldig, at det ikke var en hel ulveflok, der viste interesse for de unge losser. I så fald ville mødet nok have kostet en af ungerne livet.

Det vestlige Finland har stabile stammer af både los og ulv. Lossen føder normalt unger i foråret. Ungerne er derefter sammen med deres mor i et år inden de forlader hende for at danne egne territorier.

Du kan se filmen her: