Tyverier i danske jagtforretninger koster millioner, og danske jagt- og våbenforretninger oplever en jævn stigning i forsøg på tyveri, og med de dyre produkter, mange af forretningerne ligger inde med, er der store værdier på spil hvis de lykkes tyvene at slippe afsted med butikkernes varer.

Tidligere på året oplevede jagtforretningen Jagt-Jakt.dk syd for København, hvor effektivt tyve opererer, når de er på rov i jagtforretninger. Det kostede forretningen varer til en udsalgspris på små 400.000 på mindre end 20 minutter.

Jagforretningen Jagt-Jakt syd for København er specialiseret i vildsvinejagt og vant til at kunderne hygger sig og kigger rundt på hylderne, men ikke alle kunder nøjes med at kigge. Foto: Thomas Jerichow.

Det begyndte ellers som en helt almindelig dag i Jagt-Jakt, der er specialiseret i udstyr og våben til vildsvinejagt. Et marked, der er blevet større de seneste år, hvor flere og flere danskere går på vildsvinejagt i Sverige. Midt på dagen kommer der to mand ind i forretningen. De ser helt normale ud og bærer Coronamasker. De to kigger sig lidt rundt i forretningen og køber derefter for omkring 190 kroner ved kassen. Den ene er tavs, men den anden taler gebrokkent dansk, og ekspedienten vurderer, at de er østeuropæere.

De to tyve bærer Coronamasker og bevæger sig roligt rundt i butikken. Tyve minutter senere er de ude af døren med termiske kikkerter for næsten 400.000 kroner.

Efter købet bliver de i forretningen og bevæger sig rundt i omkring 10 minutter yderligere. På Jagt-Jakts videoovervågningskamera ses blandt andet, hvordan den ene går op på forretningens førstesal og kontrollerer det kontor, hvor videoovervågningskameraerne kan følges. Normalt vil indehaveren, Lasse Wagener, sidder her, men den dag er han til møde ude i byen, og tyven kan se, at kontoret er tomt.

Normalt er den dyre termiske optik låst inde, men de to tyve er heldige, da skabene midlertidigt er låst op for at fremvise kikkerter for andre kunder.

De to tyve bevæger sig derefter ned i det lille indelukke, hvor Jagt-Jakt fremviser termiske kikkerter. Både sigtekikkerter og håndspottere. Normalt er de fleste termiske kikkerter låst inde, men et antal skabe er den formiddag låst op for at fremvise optik for interesserede kunder. Der er andre kunder i forretningen, og ekspedienten, Mikael, er også i nærheden, men de to manøvrerer effektivt, således at den ene hele tiden dækker for den anden, der begynder at fylde termiske kikkerter ind i jakken. På videoovervågningen ses tydeligt, hvordan jakken må have specialsyede lommer til at bære tyvegodset.

Håndspottere for et betydeligt beløb forsvinder ned i den ene tyvs specialsyede jakkelommer. Den anden mand dækker for tyven, mens han tager varerne.

Iskolde tyve

På et tidspunkt bevæger flere andre kunder sig i nærheden af tyvene, men det udløser ikke panik hos de to. De bliver roligt stående og venter, indtil kunderne er væk. Derefter fylder de yderligere et antal termiske håndspottere i de store lommer. Med jakken fuld af dyr optik bevæger de to tyve sig derefter ud af indelukket med kikkerter, og mens ekspedienten er optaget et andet sted i forretningen, går de to tyve roligt ud af forretningen og forsvinder til fods ned ad vejen. Det hele tager mindre end tyve minutter, og byttet bliver tre termiske sigtekikkerter og fire termiske håndspottere. Den dyreste kostede 72.000 kroner. I alt varer til en udsalgspris på små 400.000 kroner.

”Det er chokerende professionelt og kynisk udført,” mener Lasse Wagener, der driver Jagt-Jakt. Han er ikke tvivl om, at tyvene har været velforberedte.

”De har uden tvivl været i forretningen før og kontrolleret, hvordan videoovervågningen fungerer. De har vidst, at mange steder opbevarer man billederne en måned og har ventet, inden de slog til. Det er også påfaldende, at de forlader området til fods. Vi ligger trods alt i et industriområde langt fra stationer og offentlig transport. De har været helt klar over, at der også er kameraovervågning på P-pladsen, og at en bil ville være blevet registreret. Samtidig er den specialsyede jakke, der kan tage 7 kikkerter, naturligvis et tegn på, at de ved præcist, hvad de kommer efter,” fortæller Lasse Wagener.

Lasse Wagener ved butikkens videoovervågning. Normalt sidder han, så kan følge, hvad der sker i forretningen, men netop den dag, tyvene slog til, var han til møde ude i byen.

Politiet gav op

Lasse Wagener er naturligvis ærgerlig over tyveriet, der ikke bliver dækket af forretningens forsikring, men han er også ærgerlig over Politiets reaktion.

”Jeg meldte naturligvis tyveriet til politiet umiddelbart efter og forventede nok en eller anden form for reaktion, men der skete ikke meget. Ikke mindst fordi vi jo havde billeder af hele forløbet og begge tyvene, men efter tre dage fik jeg en overraskende mail fra Politiet. De havde beslutte sig for at henlægge sagen. Jeg ringende til dem og forklarede, at de burde komme og se nærmere på filmene, og at jeg også kunne se på filmen, hvilke ting tyvene havde berørt, og som muligvis kunne have DNA fra tyvene. Det imponerede ikke Politiet. De kom og tog prøver men tilsyneladende mente de ikke, at der uden ansigtsbilleder var grundlag for at arbejde med sagen,” forklarer Lasse Wagener.

”Jeg blev faktisk ret forarget over deres reaktion. De har tilsyneladende masser af tid til at jage folk i trafikken og udstede store bøder for småforseelser, men tyveriet af tre termiske sigtekikkerter, der jo reelt er våbendele, det vil de ikke bruge tid på. Det er da en mærkelig prioritering,” mener Lasse Wagener.

Jagt-Jakt har tidligere haft tyve på besøg, men da nåede de ikke længere end til rekognosceringen. På de kameraer, forretningen har udenfor, kunne personalet se to østeuropæiske mænd, der bor i lokalområdet bevæge sig rundt og teste forretningens sikkerhedssystemer. Alle vidste, hvem de var, og hvor de boede. Også her advarede Lasse Wegener Politiet og forklarede ovenikøbet, hvor de to boede. Men også her var reaktionen fra politiets side ikke særligt proaktiv.

Sendte tyve til nabo forretning

En tredje episode omkring forretningen i 2021 demonstrerer, hvor systematisk og skruppelløst tyvene går til værks.

”Vi får en kunde ind, der vil købe en meget dyr Swarowski EL range kikkert. Vi har den ikke i forretningen lige på det tidspunkt, men forklarer som gode kolleger, at den findes nede i jagtforretningen Aktiv Fritid i Køge, der ligger 20 kilometer længere nede ad motorvejen. Det skulle jeg ikke have gjort,” fortæller Lasse Wagener.

Tyvene kører direkte ned til Aktiv fritid i Køge. Her ankommer der en mand og to kvinder, som ekspedienten vurderer, kommer fra Balkan, men som taler dansk.

”Manden forklarer, at han skal købe en Swarowski EL range kikkert til sin far, der er på vej ned til forretningen. Ekspedienten viser ham ned til montren og tager en kikkert ud, som han kan kigge på. Manden undersøger kikkerten, mens de to kvinder bevæger sig rundt i forretningen. Allerede der bliver personalet mistænksomt, og flere ekspedienter kommer til. Stemningen er ikke spændt, men vi er godt klar over, at det her ser usædvanligt ud,” fortæller Christian Lindberg fra Aktiv fritid i Køge.

”Manden bliver ved med at bede om at se nye kikkertmodeller, og de to kvinder skaber mere og mere uro. På et tidspunkt bliver den ene kvinde meget aggressiv og begynder at råbe op. Hun mener, at personalet ser på hende på en upassende måde. Der opstår en anspændt atmosfære, og den ekspedient, der viser kikkerter frem, glemmer at låse et skab,” forklarer Christian Lindberg.

Christian Lindberg fra Aktiv Fritid i Køge på jagt. Tyvene i forretningen skabte uro og flyttede personalets opmærksomhed, mens den ene stak af med en dyr kikkert.

Derefter går det pludselig hurtigt. Mens den ene kvinde fortsætter med at skælde ud og skabe kaos, dækker manden for den anden kvinde, der hurtigt bøjer sig frem og tager den dyre kikkert i skabet. Kikkerten ryger ind bag hendes jakke. På grund af den stressede stemning har personalet fokus på de to piger, der bevæger sig ud af forretningen. Manden bliver i forretningen og venter tilsyneladende på sin far. Men så ringer telefonen. Det er de to piger ude fra parkeringspladsen, der ringer til ham, men han forklarer, at faderen er blevet forhindret og forlader butikken. Først derefter opdager personalet, at Swarowski kikkerten er væk, men da er det for sent.

Igen alarmeres politiet, men igen må forretningen erkende, at politiet ikke reagerer hurtigt på sagen. Selvom tyvenes bil er registreret, er der ikke noget at gøre.

Tyvene i problemer

Alligevel kommer tyvene i problemer, men ikke for tyveriet i Køge. Nej, de samme tyve anholdes kort efter for et alvorligt tyveri i Østjysk Våbenhandel lige nord for Vejle. Igen parkerer de deres bil på P-pladsen og går ind i forretningen. De bevæger sig rundt i den store forretning, og kort efter kan tyvene forlade forretningen med tre dyre kikkerter under tøjet. De sætter kurs mod Sjælland, men på P-pladsen er deres nummerplade blevet registreret, og denne gang er Politiet hurtige og effektive. Nummerpladen efterlyses, og kort efter registreres den af en nummerpladelæser. Politiet sætter efter tyvene. Turen går over Lillebæltsbroen, over Fyn, over Storebæltsbroen og ved Slagelse fanger Politiet bilen og tyvene. I bilen finder Politiet de tre kikkerter og de samme tyve, som besøgte Aktiv Fritid i Køge. Kikkerten fra Køge er dog ikke i bilen, og selvom Aktiv Fritid presser på, finder Politiet ikke den stjålne kikkert, selvom man nu har tyvenes adresser.

Jens Pedersen, ejer af Østjysk Våbenhandel, omgivet af dyre kikkerter. Forretningen er gennemovervåget for at bremse tyve.

I Østjysk våbenhandel er man meget bevist om risikoen for tyverier.

”Vi vurderer, at der stjæles for op mod en million om året i forretningen,” fortæller Jens Pedersen, der ejer Østjysk våbenhandel. Alligevel kunne det være værre, hvis ikke sikkerheden var i top.

”Vi har investeret millioner i overvågning og sikkerhed i butikken. Stort set hele forretningen er overvåget, og vi har rigtig godt styr på, hvad der sker,” fortæller Jens. For nylig var personalet så effektivt under et tyveri, at man hurtigt fik identificeret tyven og kunne ringe til ham, mens han endnu havde tyvegodset i bilen.

”Vi spurgte ham, om han lige havde været i vores forretning. Det benægtede han. Så forklarede vi ham, at alt lå på vores overvågningskameraer, og at han havde en time til at komme tilbage med varerne. Ellers kom der en politianmeldelse. Han afleverede pænt varerne igen,” fortæller Jens Pedersen. En anden episode var næsten mere morsom end alvorlig.

To mænd i en udenlandsk bil stoppede på parkeringspladsen foran forretningen og læssede lynhurtigt en automatisk plæneklipper ind i bilen. Overvågningskameraerne fik ikke registreret nummerpladen, men GPS-overvågningen inde i plæneklipperen havde til gengæld helt styr på, hvad der skete, så plæneklipperen kunne følges på skærmen hele vejen ned til grænsen og over til Polen.

Selvom han er godt tilfreds med, at de fleste tyverier bliver opklaret eller forhindret, og at samarbejdet med Politiet er tilfredsstillende, er det naturligvis frustrerende at skulle afsætte så mange resurser til at stoppe tyvene.

”Det er da ærgerligt at skulle bruge så mange penge på, og det er da også irriterende, at vi skal overvåge vores kunder så voldsomt, men sådan er det bare,” fortæller Jens Petersen.

Ingen statistik

Der er ikke en samlet statistik over tyverier i danske jagtforretninger, men indtrykket ude i en del af butikkerne er, at der er tale om en stigning de sidste to årtier. Heldigvis er det forsvindende få jagtvåben, der stjæles i Danmark, og derfor er tyverierne primært et praktisk problem for forretningerne, men udviklingen, hvor enhver jagtforretning skal investere betydelige beløb i overvågning og sikkerhed, er næppe toppet endnu.

JAGT, Vildt og Våben har talt med Midt og Vestsjællands Politi, der håndterede tyveriet i Jagt-Jakt i Greve. Politiet siger:

”Vi får anmeldelsen ret sent og har relativt hurtigt en patrulje ude ved forretningen, hvor vi laver det, vi kalder en gerningsstedsundersøgelse. Vi kan godt forstå, at det virker mærkeligt at få et brev så hurtigt, om at vi henlægger sagen, men hvis vi ikke finder konkrete spor at forfølge, så er vi nødt til at lade materialet ligge og se, om der dukker noget op, der senere kan identificere tyvene. Sagen er dermed ikke afsluttet. Den kan genoptages, når de rigtige spor dukker op, og det gør det faktisk af og til,” forklarer Martin Bjerregaard fra Midt og Vestsjællands Politi. Han fortsætter:

”Vi anbefaler butikspersonalet at være ekstra opmærksomme, hvis der kommer grupper af kunder ind og bevæger sig rundt i forretningen for derefter at købe for et mindre beløb. Det er jo rigtig ærgerligt at finde ud af, hvad der er forsvundet, når det er for sent,”

Læs også: Håndspotter med digitalt og termisk

Kvalitets jagtudstyr til vildsvinejagt. Vildtkamera, termiske spottere og riflekikkerter, night vision og alt til foderpladsen. (jagt-jakt.dk)

Aktiv Fritid i Køge – Alt i jagt, fiskeri, outdoor og livsstil

Østjysk Våbenhandel | Europas største jagtbutik | huntinglife.dk