Firmaet Schultz & Larsen har en lang tradition inden for jagt og skydning. I 1889 grundlagde Hans Christian Schultz et våbenværksted i Otterup og udviklede virksomheden i de følgende år. I 1894 begyndte man gradvist at bygge rifler på bestilling. Hans Schultz var en af landets førende konkurrenceskytter, der bl.a. deltog i de olympiske lege i London i 1908 og i Stockholm i 1912.  Samme år, som Hans Schultz var i London, fik en ung mand ved navn Niels Larsen af sin far foræret en ny konkurrenceriffel bygget af Hans Schultz. Niels Larsen blev en ligeså seriøs konkurrenceskytte som Hans Schultz. Også han var med til de olympiske lege i 1912, hvor han fik bronzemedalje i disciplinen frigevær. Otte år senere var han med ved legene i Antwerpen, hvor han vandt guldmedalje i 300 m. stående skydning med riffel og sølvmedalje i disciplinen frigevær. I 1924 fik han yderligere en bronzemedalje.

Ambassador føles helt rigtig, når man får den i hænderne. Modellen gav smag på mere.

Fra starten af deres bekendtskab i 1908 fik Niels Larsen en stadig tættere kontakt med Schultz og våbenproduktionen i Otterup. Så tæt, at han i 1916 giftede sig med Schultz’ datter Ellen.

I 1919 indgik Hans og Niels et kompagniskab og grundlagde firmaet Schultz & Larsen.

Det var lykkedes dem fra Tyskland at købe meget billige maskiner til riffelproduktionen, idet landet ifølge Versaillesfreden ikke længere måtte fremstille krigsvåben.

Firmaet Schultz & Larsen hviler således på en meget solid grund inden for konkurrenceskydning. Igennem årene har fabrikken også fremstillet mange fine jagtvåben. Den aktuelle model er til dels affødt af den tidligere model 97 – specielt når det gælder vekselpibe-systemet og magasinet. De nye modeller fremstilles med nye metoder for at forbedre deres præcision. Den seneste er model Ambassador, som blev lanceret i 2015/16.

Bundstykket er ligeså velgjort som resten af riflen. I bundstykkehovedet er der tre lukkeknaster, samt udtrækkerklo og udkasterpal. Bundstykket låses i pibens kammerende.

Vekselpiber

Piben er som bekendt selve hjertet i et våben. En riffel kan aldrig skyde bedre end det, piben formår at levere. Min første kontakt med piber fra Schultz & Larsen var i baneriflerne CG80 i 1980’erne. Det var glimrende piber, sådan som jeg mindes dem. Siden har jeg også haft en jagtriffel med en velskydende S&L-pibe. Derfor har Schultz & Larsen altid for mig været synonymt med høj kvalitet. Det bør nok også nævnes, at S&L-piber generelt har en meget høj kvalitet, med blandt andet succes på VM-niveau. Alt dette bør borge for en velskydende riffel i model Ambassador. Her er piben 60 cm. lang og har en mundingsdiameter på 15 mm. – altså en slank og fin jagtpibe.

Den går ned i diameter lige foran kammeret, hvorved vægten holdes meget lav. Riffelgangene i løbet er på traditionel S&L-vis skåret, og pibemundingen leveres efter ønske fra fabrikken med 14X1-gevind. Testriflen var dog uden dette gevind, da det klassiske præg hurtigt forsvinder med gevind og mundingsbremse eller lyddæmper monteret.

Schultz & Larsen holder fast i lidt længere piber. Som gammel konkurrenceskytte synes jeg, at det er glædeligt. Man kan trods alt få en større ydelse ud af længere piber, og det får fabrikkens rifler til fuldt ud at udnytte patronernes potentiale. Ønsker man en kortere pibe, kan man altid få en bøssemager til at reducere længden. Det modsatte er betydeligt vanskeligere. Desuden indgår en lang og slank pibe i grundkonceptet for en klassisk repeterriffel.

Mundingen har en beskyttende kroning, som den bør have, men den kunne godt have været bedre poleret.

Kroningen af mundingen synes jeg godt kunne have været lavet lidt pænere, rundere og uden synlige spor fra bearbejdningen. I øvrigt synes jeg, at piben er så fuldendt, som den kan blive. Pibeprofilen er pæn og overfladefinishen fremragende. Metalarbejdet på S&L-piberne er af en meget høj klasse. Bruneringen er smukt mørkeblå samtidig med, at stålet er højglanspoleret. Det påskønner jeg også meget. Det er i mine øjne meget kønnere end matte og nitrerede piber. Veludført er en passende betegnelse for piben.

Låsen har en klassisk afrundet form. Den føles stabil, uden at der af den årsag er unødvendigt meget materiale i den. Al maskinbearbejdning er meget veludført, og der er ikke engang værktøjsspor på undersiden. Alle flader er smukt polerede, og alle kanter rejfede. Jeg synes, at låsen er af høj klasse. Konstruktionsmæssigt minder den meget om en gammel klassisk cylinderlås med faste rekylknaster. Den åbenlyse forskel er, at her er låsen konstrueret til vekselpibesystemet.

På oversiden kan man ikke se det, men konstruktionen fremgår af undersiden. Piben sidder i en reces, hvor det indvendige gevindstykke er i en traditionel låsestol. Piben styres på plads i låsestolen af en lille tap, som er skruet i fra undersiden. Den passer ind i en udfræsning i pibens kammerende. Desuden har piben en lille krave, som får den til at havne på det rigtige sted. Pasningen mellem låsestol og pibe er rigtig god, og det er en forudsætning for, at systemet med pibeskift fungerer.

Kammerendens overflade har et antal drejede riller, som indeholder lidt fedt og får piben til nemt at glide på plads og kunne trækkes ud igen. Det er en smart løsning. Låsestolens underside har en udfræset slidse og udgør samtidig den integrerede rekylknast. På tværs af slidsen sidder to skruer. Deres funktion er at spænde låsestolen fast om piben, så den centreres. For at man kan skifte pibe, skal hele låsestolen tages ud af skæftet. Den konstruktion synes jeg godt om. Mange moderne våben er fulde af forenklinger. Derfor er det rart at se en producent, som laver traditionelle løsninger i en ny udgave.

Piben holdes på plads i låsestolen af en klembøsning med to skruer. Bemærk, at låsestolen derfor er slidset op. Rekylknasten er en fast del af låsestolen. Det er godt og ikke en forenkling, som ellers er almindelig på nye våben.
Systemet til at skifte pibe virker tillidsvækkende, men skæftet skal dog fjernes, for at man udskifte piben. Derfor er der mere tale om et system til skift af pibe end et vekselpibesystem.

Schultz & Larsen Ambassador har et i dag traditionelt system til at skifte pibe, hvor man skal løsne skruer, før man kan fjerne piben. Lignende konstruktioner findes hos andre producenter. Derfor er det mere som et system, hvor man skifter pibe end et egentligt vekselpibesystem. Men uanset, så tager det kun et par minutter at skifte pibe. Systemet til pibeskift virker meget tillidsvækkende. Samme konstruktion findes på flere andre modeller fra S&L, såsom Classic, Legacy og Victory. Selv den nye model Tactical har samme grundkonstruktion. Den bygger på, at bundstykket fastholdes af lukkeknaster i kammerenden, samt at låsen fastholder piben med en klembøsning. Producenten anfører, at piberne vil fastholde indskydningen efter pibeskift under forudsætning af, at pibeskruerne spændes med korrekt moment og i korrekt rækkefølge (læs: bagerste skrue først, derefter den forreste, begge med 6-7 Nm). Da jeg testede riflen, havde jeg desværre ikke mulighed for at kontrollere en eventuel træfpunktsændring efter pibeskift. Alle systemer til pibeskift har bedst af, at alting monteres ens, og af at alle skruer spændes med samme moment. Der var dog ingen tegn på, at systemet ikke skulle fungere. Jeg fjernede og monterede trods alt piben adskillige gange under testskydningen.

Riflen er både nydelig og sikker. Bemærk gas-evakueringshullerne i bundstykket og i forenden af låsestolen.

Fint detailarbejde

Testvåbnets pibe var i kaliber .308 Winchester. Schultz & Larsen tilbyder piber til ti andre standardpatroner og seks magnumpatroner. Samtlige standardpatroner kan anvendes med samme bundstykke. Hvis man vil anvende magnumpiber, må man have et andet bundstykke, som kan klare den større bunddiameter på patronen. Låsestolen er den samme uanset kalibervalg, hvorfor den nødvendigvis må være lang. Det kan opfattes som en ulempe til korte patroner som .308 W.

Forrest på låsestolen er der to store evakueringshuller til krudtgas som måtte undslippe ved brud på fænghætter eller hylstre. Det er klogt, at de er store, da indfatningen af piben er svagere på en konstruktion beregnet på pibeskift end på en traditionel låsestol, hvor piben er skruet i et indvendigt gevind. Evakueringshullerne skal sikre mod at gas strømmer tilbage gennem låsen og rammer skytten. Som ekstra sikkerhed har bundstykket tre store evakueringshuller. Det virker derfor, som om at konstruktionen til fulde er sikret mod den eventualitet. Låsestolen har en nydelig affasning på venstre side, hvor modelnavnet er placeret.

Udkasteråbningen er passende stor med nydelige affasninger langs kanten. Det er en praktisk detalje, som også gør meget for udseendet. Dels opnår man et sikkert udkast, dels gør det låsen let tilgængelig for skytten. For eksempel hvis man vil komme en patron direkte i kammeret, eller endnu vigtigere: at kunne fjerne en patron på sikker vis. Bagerst på låsestolen sidder bundstykkespærren, mens der ovenpå er gevindhuller til kikkermontage. Under testen benyttede vi Weaverbaser, som passede glimrende. S&L fremstiller også deres eget montagesystem. Da riflen ikke har åbne sigtemidler, er skytten henvist til at bruge en eller anden form for optik.

Aftrækkerhuset er en lukket konstruktion, som virker robust. På højre side sidder en trepunktssikring, som gør det muligt at tømme kammeret, mens riflen er sikret.

Aftrækket er af den direkte type. Distinkt og uden slæb. Der er justeringsskruer på aftrækkerhuset, hvilket indebærer, at det er muligt at justere aftrækket til ønsket vægt. Fra fabrikken var det indstillet til 1,3 kg., hvilket må siges at være en rimelig vægt. Man kunne muligvis ønske sig at gå ned til 1,0 kg., hvis riflen skal anvendes fra faste positioner. Schultz & Larsen kan levere våbnet med to forskellige aftrækkerhuse. Ud over det direkte aftræk kan man også få en version med trykpunktsaftræk, hvor aftrækket ligesom på mange konkurrencerifler er delt op i to faser. Begge versioner er producentens egne konstruktioner.

Bundstykket var en rigtig perle, pænt og gedigent. Det har et ganske enkelt design, som faldt rigtigt godt i min smag, og som føles godt i hånden. Det er af den såkaldte fat-bolt type, hvor lukkeknasterne har samme eller lidt mindre diameter som resten af bundstykket. Bundstykkespærren fungerer også som styr via en udfræset rille i bundstykkekroppens venstre side.

Bemærk, at hylsteret kastes lige ud mod højre. Det er en fordel, så det ikke rammer kikkertsigtet.

Ulempen ved fat-boltkonstruktionen kan være, at bundstykket hænger eller ligefrem binder under repeteringen, men også her har S&L gjort det rigtig godt. Bundstykket er veludført, tilpasset og højglanspoleret. Det indebærer, at funktionen er helt upåklagelig. Jeg synes, at det er et af de bedste fat-bolt bundstykker, jeg har håndteret.

Bundstykket låser direkte i piben med tre lukkeknaster. Åbningsvinklen vurderer jeg til at være 60 grader. Udtrækker og udkaster er integrerede i bundstykkehovedet. Udkasteren er fjederbelastet. Det bevirker, at hylsteret kastes ud, når det trækkes fri af udkasteråbningen. I dag betragtes det som en traditionel konstruktion. Udtrækkeren sidder i en af lukkeknasterne, og repeteringen føles god. Patronfødningen var helt uden anmærkninger, som den bør være fra et enkeltradet magasin. Hylstrene blev kastet ret ud mod højre, og gik helt fri af kikkertsigtet.

Slaghovedet på bundstykket er smukt bruneret som riflen i øvrigt, mens resten af bundstykket er blankt. Bagerst stikker en forlængelse af slagstiftens låsebøsning ud og tjener som indikator for, hvorvidt slagfjederen er spændt. Bundstykkets konstruktion og forarbejdning synes jeg som sagt er rigtigt god, men bundstykkets hævearm er sandsynligvis det bedste ved hele låsen, når det gælder både udseende og fornemmelse. Det var den første detalje på riflen, som fangede mit blik. Hævearmen er stram, klassisk og utrolig smukt poleret. Udbulingen for enden af hævearmen har en lille hulning, som også ser rigtigt godt ud – en detalje, som normalt ville få det til at svide i min retrosjæl. Riflen er faktisk værd at købe bare på grund af hævearmen.

Magasinet er en rigtig robust konstruktion i stål og rummer 3 patroner. Til korte patroner som .308 Win. er magasinet fyldt ud bagtil for at sikre funktionen.

Magasinet er enkeltradet med plads til tre patroner. Det er meget gedigent udarbejdet. Jeg synes, at det er skønt at se, at ikke alle nye rifler skal have et magasin fremstillet i plast. Schultz & Larsen har lavet et magasin, som både er smukt og kan tåle hård behandling. Hele magasinet er fremstillet i stål med meget stabile magasinlæber. Bunden er affaset og i øvrigt helt plan. Kapaciteten på tre patroner kan man mene er lidt i underkanten, men rent erfaringsmæssigt vil jeg påstå, at det er nok til de allerfleste jagtsituationer. Min eneste egentlige anmærkning er opfyldningen bagtil, som er nødvendig for at tilpasse et langt magasin til .308 Win. Det er ganske vist praktisk for producenten, men ikke særligt kønt. Fordelen er, at låsen kan håndtere både lange og korte patroner. Magasinet er ikke helt indfældet i bundpladen, men stikker nok ud til, at skytten på enkel vis kan håndtere det.

En af de herligste ting ved magasinet var, at spærren distinkt og elegant klikkede på plads. Det var kun nødvendigt med et let tryk for at låse magasinet fast.

Magasinspærren er indfældet, men er alligevel let at anvende, idet låsepalen er stor. Selv på en blæsende efterårsdag, hvor jeg var iført handsker, er det min vurdering, at det går at skifte magasin. Konstruktionen og fornemmelsen ved at bruge magasinet er rigtig god.

Forstærket og bedded

Skæftet er af klassisk engelsk type med rette linjer. Det er virkelig velgjort. Udførelsen synes jeg holder en høj klasse. Der er mange fine detaljer, og tilpasningen mod metallet er god. Skæftet føles smækkert og har fint afrundende kanter. Et slankt skæfte synes jeg er vigtigt på et jagtvåben. På mange andre moderne rifler er det nærmest omvendt. Ved låsen og pibekanalen er det meget behageligt, at kanterne er afrundede og linerne bøjede. Skæftet på en Ambassador er et godt eksempel. Ved udkasteråbningen går skæftekanten smukt nedad. Umiddelbart havde jeg gerne set en rød bagkappe på denne model, men den er sort.

Glædeligt nok viste det sig at være muligt at bestille modellen med rød bagkappe, hvorved alles smag kan tilgodeses. Man kan bestille Ambassador med skæfter i seks forskellige kvaliteter – Grade 1-5 samt Exhibition. Testvåbnet havde Grade 1, som er standard. Forskellene handler mest om træets udseende, altså åretegning m.m. Modellen leveres uden rembøjler monteret. I stedet følger de med, så forhandleren kan hjælpe kunden med at montere dem på den mest hensigtsmæssige plads. Trækvaliteten på testvåbenet var nydelig, om end lidt mere liv og kontrast i træet forbedrer udseendet. Afslutningen af forskæftet er, som det sig hør og bør, lavet af mørkt træ. På det aktuelle skæfte i mørkebrunt træ. Jeg havde gerne set en noget mørkere nuance eller måske helt sort for at opnå en større og kønnere kontrast.

Skæftet har to plastbeddede metalindlæg, som ligger an mod låsestolen.

Det er et klart plus, at skæftet er plastbedded. Ikke omkring hele låsestolen, men omkring to metalstykker, som låsestolen ligger an mod ved rekylknasten og foran aftrækkerhuset. Denne detalje er efter min mening en forudsætning for, at et system til pibeskift skal fungere ordentligt. Detaljearbejdet er noget på skæftets indersider, som ikke er synlige, når våbenet er samlet. Beddingmaterialet kunne have været pudset lidt i kanterne, og der er nogle lidt rå bearbejdningsspor, men intet som påvirker funktionen på nogen måde. I den forstand ser alt godt ud. Netskæringen er tæt og veludført. En fin roset til afslutning af pistolgrebet havde været et ekstra krydderi på skæftet, men den mangler. Tilpasningen af bagkappen er veludført og slutter flot op mod skæftetræet. Den bagerste del af bagkappen er lavet af blødt gummi for at opnå god rekyldæmpning. I det hele taget synes jeg, at skæftningen er meget vellykket.

Fornem testskydning

Standardpatroner:

.22-250
.243 Win
.25-06
6.5×55
.270 Win
7×64
.308 Win
.30-06
6.5-284
7mm-08
8x57JS

Magnumpatroner:

.270 WSM
7mm Rem Mag
.300 Win Mag
.300 WSM
.338 Win Mag
.358 Norma Magnum

Schultz & Larsen Ambassador var en positiv oplevelse på skydebanen. Ganske vist er .308 Win. en behagelig patron at skyde med, men jeg tror, at alle standardpatroner vil give en tilsvarende oplevelse. Riflen er ikke ultralet, men har lidt vægt i sig. Sammen med skæftningen og ikke mindst gummibagkappen giver det en fornem skydeoplevelse.

Riflen er rar at skyde med både stående og siddende med anlæg. Balancen føles rigtig god. Jeg ville gerne også have haft en magnumpibe til riflen. Dels fordi jeg opfatter riflen som meget velskydende, og dels fordi Schultz & Larsen laver så lange og herlige piber. Der er egentlig ingen grund til ikke at købe flere piber til en riffel, som har et udmærket system til pibeskift. Mit største indtryk fra testskydningen af riflen var uden sammenligning den gennemgående høje finish på alle dele. Særligt låsen og dens silkebløde gang føltes enestående godt.

Riflen leverede træfbilleder på ca. 1 Minute Of Angle på 100 m. med Norma Jaktmatch. Det er klart godkendt.

Sammenfattende er mit indtryk af Schultz & Larsen Ambassador, at det er en god, velgjort og gedigen jagtriffel. Man kan beskrive den som en klassisk riffel i moderne udgave med stort fokus på detaljer, hvilket præger helheden. Schultz & Larsen har formået at lave en fin blanding af gammelt og nyt i en traditionel, men moderne repeterriffel. Jeg synes også, at det er herligt at se en riffel, som er fri for plastik, her er det kun stål og træ, som gælder. Schultz & Larsens mål er at lave en ”folkeriffel” i høj kvalitet, som alle skal have råd til,og som holder i flere generationer. At det er lykkedes, vil jeg gerne skrive under på. Schultz & Larsen gav smag på mere og opfyldte mine på forhånd høje forventninger.

Pibelængde: 60 cm, riffelstigning 1-10
Vægt: 3,6 kg.
Totallængde: 111 cm.
Vejledende pris: 19.998 kr.

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: