Foto: Morten S. Knudsen og Shutterstock

Igen kaldte Poul på nyjægeren, Adam, som efter nogen tid også fik øje på rågeungen.

Adam er 40 år gammel og har nærmest ingen jagterfaring. Jeg har sørget for, at han kan komme med på regulering af rågeunger, for det er min erfaring, at det er et rigtigt godt sted at starte for en ny og indtil videre uerfaren jæger.

Ikke bare lige

Vi startede med en nultur, altså sådan en jagttur, hvor der ikke er nogen chancer, og man ikke ser det vildt, man er ude efter. Det er jo en væsentlig del af alle jagtformer, at der faktisk ikke rigtig sker noget jagtligt.

De dage, som jægerne lægger på de sociale medier, er de dage, hvor det hele spiller. Paraden er imponerende, indsatsen ligeså, og alt er faktisk helt fantastisk. Det gør, at der blandt nogle nyjægere er en fornemmelse af, at det altid forholder sig på denne måde..

Derfor var det rigtigt fint, at vi på den første tur kunne konstatere, at ungerne endnu ikke var store nok til at komme ud af rederne og ud på grenene, så de kunne skydes. Til gengæld var der en del arbejde med grensaks og sav, så vi kunne gå uhindret under de grene, hvor rederne var. På turen havde vi også en god snak om, hvordan sammenhængen i jagten var, og at der var flere nulture end youtube-ture.

Belønningen for indsatsen

Sæsonen var nu startet, og ungerne var begyndt at komme ud.

Vi ankom til kolonien og fik følge af en god jagtkammerat, Poul Kisholm, der lige som jeg gerne vil have nyjægere med ud.

Vi gik rundt under rederne, og efterhånden som Poul eller jeg spottede ungerne, kaldte vi Adam til, og så kunne han i god ro og mag finde fuglen, finde den med sit kraftige luftgevær, skyde den og samle den op. Det hele foregik i et roligt tempo, og der var ingen form for pres fra en skyttekæde på en fasan- eller andejagt.

Det hele passede åbenlyst Adam fint. Stille og roligt begyndte han også at spotte fuglene.

Stort udbytte

Vi var i to store kolonier, og da det var lige på den tid, hvor ungerne kom ud, var der virkelig mange fugle. Det gav mange chancer og nogle gode håndfulde fugle.

Mens vi gik rundt, var solen stille på vej ned, og med en lille times sollys tilbage var vi færdige med den sidste koloni.

Vi fandt et sted i solen og satte os ned med tre øl. Mens vi delte dem, ordnede vi fuglene, så Adam også fik håndelaget for, hvordan det skal gøres. Det hele foregik i et virkelig stille og kontrolleret tempo med god støtte og anerkendelse, så Adam sagde, at han sjældent havde prøvet at lære noget nyt så let, som han gjorde denne dag.

Adam Jama Alelah forrest sammen med Morten S. Knudsen og en del af dagens regulerede fugle.

Med oplevelser og kød i tasken

Det er ikke nemt at være nyjæger. Særligt når man starter i en moden alder, tror alle andre, at man kan alting, men at give nyjægere en god start handler for mig om at skabe en kontrolleret situation, hvor der intet pres er, og alle hjælper hinanden, så oplevelsen bliver god.

Mens solens sidste stråler forsvandt, kørte vi retur med en nyjæger, som havde fået tasken fyldt af oplevelser og lækkert rågekød til mange måltider.

Rågeregulering kan klart anbefales til nyjægere.

Nyjæger Adam Jama Alelah med de sorte fugle som bevis på reguleringens effektivitet – og et stort smil som bevis på hvilken glimrende aktivitet denne regulering er for en ny jæger.

I henhold til Vildtskadebekendtgørelsen (BEK nr 971 af 27/06/2018) fremgår det blandt andet i §13 Stk 2, at

Naturstyrelsen kan give tilladelse til, at råger i rågekolonier må reguleres inden redebygning og æglægning, samt til at rågeunger i rågekolonier må reguleres uden for reden i perioden 1. maj – 15. juni.

Stk. 3. Naturstyrelsen kan give tilladelse til regulering af rågeunger på ikke høstede marker i perioden 1. maj – 30. juni.

Stk. 4. Naturstyrelsen kan give tilladelse til, at der ved reguleringen efter stk. 2, kan anvendes salonrifler, der kan indeholde mere end 2 patroner, herunder halvautomatiske salonrifler.

Du skal indsende specifik ansøgning om reguleringen af råger. Det sker på virk.dk .

Fuglene ordnes, så det velsmagende kød kan indgå i de lokale husholdninger.
Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: