Foto: Vvvita, Barat Roland, Micha Weber, Menno Van Der Haven, Standa Riha, Pereotypole, Arnau Duran & Ales Krivec fra Shutterstock. 

Tito samlede Kroatien, Serbien, Montenegro, Makedonien, Kosovo og Slovenien efter 2. Verdenskrig. Indtil hans død i 1980 overskyggede han alt og alle – også på den internationale scene. Når han virkelig skulle imponere gæster udefra, blev man inviteret til hans residens ved søen Bled, som ligger i Sloveniens eneste Nationalpark. Tito var inkarneret jæger. Drømmer du om at gå i fodsporene på manden, der navigerede lige så hjemmevant på den internationale scene som i skovene omkring Bled, skal du tage med Jernej på jagt.

Jernej på vej.

Triglav

Indrømmet. Jeg er fuldstændig solgt til stanglakrids. Efter snart to år i Slovenien har jeg for længst overgivet mig betingelsesløst til Triglav, der er Sloveniens højeste bjerg. Ikke bare er det slovenernes nationalsymbol. Det er også blevet mit holdepunkt. Fra eget vindue, i det hus jeg bor i, hvor nærværende artikel skrives, kan jeg på en klar dag ved selvsyn konstatere, om der endnu ligger sne på toppen.

Utallige er de ture, bevæbnet med kikkert og kamera jeg har taget for at afvriste Triglav og det, der under et kaldes de Juliske Alper, dets hemmeligheder. Hemmelighedsfuld, mytisk, mild og indtagende nogle dage. Andre gange utilnærmelig og afvisende. Bedst som man tænker, nu har jeg fat i den lange ende, så skifter landskabet karakter. Det får aldrig ende, og måske er det derfor, at slovenerne selv både elsker Nationalparken betingelsesløst, men især i de seneste år også har givet folk og fæ hovedbrud: For turiststrømmen ind i området til Bled og nabosøen Bohinj har taget eksplosivt til. I højsæsonen er der en trafik på toppen, som minder om vores eget Himmelbjerg og nordmændenes Besseeggen. Så hvorfor ikke bare lade området være i fred? Finde på noget andet? Der er så meget andet spændende natur i Slovenien.

Tankerne slår flik-flak i morgendisen. Måske er det bare det faktum, at historiens vingesus lokker. Tito havde residens i alle landene under paraplyen Jugoslavien. Men var der et sted, som forførte mere end noget andet, så var det her – og derfor befinder jeg mig ganske vel i den bil, der netop har krydset floden Sava.

Ved siden af mig i bilen sidder Jernej. En hærdebred ranger, der kender sin Triglav bedre end nogen anden. Tredje generations jæger. Farfar på 91 går stadig på jagt, havde Jernej forklaret på telefonen nogle dage tidligere: ”Mon ikke jeg er i stand til at hjælpe dig og danske jægere? Vi har haft nogle få stykker på besøg tidligere. I er godt selskab. God etik. Dygtige. Og I går heller ikke af vejen for et godt glas øl, ikke sandt?”

Jernej med en lykkelig jæger der har fældet tre murmeldyr – Marmota marmota.

Den gode kontakt

Myten fortæller, at Gud havde lidt smuler til overs fra sit store skabelsesprojekt. Derfor besluttede Gud sig for at lave en ekstra lille lækker ting, hvor alt, hvad resten af verden indeholder, samles i et: Sådan blev Slovenien til, siges det i folkemunde. Det bedste af alt.

Vi var mødtes på en bar i Radolvlica. Fem togstop længere nord på fra mit eget hood, Skofja Loka. På togstrækningen München- Zagreb. Tre Euro fattigere, men rig på oplevelser følger jeg strækningen langs med floden Sava, der har sit udspring i samme nationalpark og 1000 kilometer senere løber sammen med Donau – i Serbien. Beograd. Eget bryg i kruset og en time senere var der lagt en plan, og jeg sender en taknemmelig tanke til mit netværk. Havde det ikke været for Sebastian i den lokale outdoor butik, som i sin fritid guider rundt i bjergene, var jeg ikke på vej mod en af verdens mest besøgte, og fotograferede søer, Bled. Sebastian kender Jernej og gav mig hans telefonnummer, EFTER at han personligt havde ringet ham op og talt godt for min sag. Alt foregår via en, der kender en, hernede. Hvis altså man vil være sikker på at blive behandlet ordentligt. Tillid er stadig under opbygning på disse kanter. Korruption og magtmisbrug florerer fortsat. Derfor er det første, og vigtigste regel, hvis man vil opleve Slovenien: Personlige kontakter virker. Alt andet virker – måske.

Jernej til venstre med en anden glad jæger.

En kvik læser vil måske tænke, hvorfor fandt jeg ikke Rangeren selv? På en hjemmeside et sted? Jamen, det gjorde jeg også – ligesom jeg henvendte mig til en række andre selskaber og firmaer, der skilter med jagt i Slovenien. Men fælles for det meste er, at man sjældent bliver ringet op igen. De fleste driver jagt, fiskeri, vandreture, cykleture osv. osv. som en nebensgeschäft. De færreste har fået ind under huden, at den hurtigste vej til succes som privat erhvervsmand er først og fremmest at svare på henvendelser. No kidding.

Partisan på pürsch

Vi er tidligt ude, så vejene har vi for os selv. Selvom det er 39 år siden, at Tito stillede træskoene, efterlader han sig stadig lange skygger. Også her i dalen, for hans mest berømte sommerresidens er den ø, som ligger midt ude i gletschersøen.

Præsident Tito på jagt i 1944.

Tito var kendt for sin forkærlighed for jagt. Der går utallige historier om Jugoslaviens ubestridte leder gennem 40 år på disse kanter. Skulle han virkelig imponere gæster fra ind- og især udland, så foregik det her. Storstilede jagtselskaber organiserede han selv. Og han var til det hele, og som den partisan han oprindelig uddannede sig til under 2. Verdenskrig, var han en også mester i pürsch.

Jeg spørger Jernej, om han kan en historie om Tito: ”Nej, men det kan min far, eller farfar, helt sikkert. Alle har et forhold til Tito. Personligt synes jeg, at vi skal se at komme videre. Det var ikke alt, han gjorde, der var lige kønt, men det er en helt anden historie.”

Vi kører fra på en vej op i skoven. Snart er vi de eneste. Jeg tæller ravne. Og kongeørn.

I en lysning får vi øje på en lille flok råvildt. Længere fremme sætter vi bilen og går længere ind i terrænet.
”Husk på, Slovenien er IKKE trofæ land, siger Jernej. – Vi har mange dyr, men de er ikke de største. Til gengæld bryster vi os af, at vi har eventyret, fordi vores natur er så unik samlet på et meget lille område.”

Balkan-ruten

Telefonen ringer: Om Jernej kan checke et fodersted senere på dagen? Og så er der tilsyneladende nogle problemer med syriske flygtninge, som har brudt en hytte op og efterladt sig skidt og lort på deres vej mod grænsen til Østrig. Den såkaldte Balkan-rute fra Grækenland mod Tyskland er fortsat aktiv. Intet hegn i verden kan stoppe mennesker på flugt fra krig. Man forsøgte sig på grænsen mellem Kroatien og Slovenien for et par år siden. Det gik mest ud over bjørnene. Pludselig måtte de omlægge deres rutiner, og det kom der flere ulykker ud af. Efter år næsten uden: bjørne på vej gennem landsbyer, bjørne på motorveje, bjørn på  P–plads osv. osv.
”Det er noget lort med de der flygtninge, siger Jernej. – Det burde ikke være sådan, men sandheden er, at folk i området bliver urolige. Vores jagthytter og lodges har de for længst fundet.”

Jernej spørger, om jeg har set nok. Det har jeg selvfølgelig ikke. Jeg kunne være herude hele dagen, for han er godt selskab med sine 10 års erfaring som Ranger og 19 år som jæger. Fra vores fælles ven, Sebastian, ved jeg, at Jernej ind i mellem guider VIP’s. Jeg overvejer et øjeblik, om jeg skal få ham til at snakke om de rigtig kendte, statsledere og andet godtfolk, som Jernej har vist rundt, men dropper det. Det må komme fra ham selv, hvis han vil prale over sine meritter.

Ulve, bjørne og hegn

Triglav er bjergtoppen i De Julianske Alper og når op i 2.863 meters højde. Bjergtoppen er selve ikonet på den slovenske nation og udgør centrummet i Sloveniens eneste national park, som klart nok hedder Triglav National Park. Den dækker 880 km2 og blev etableret tilbage i 1981.

I stedet snakker vi ulve. Og ja, det er også kommet Jernej for ørerne, at ulvene strejfer rundt i Danmark. ”Inden for de seneste to måneder har der været direkte kontakt mellem mennesker og ulv flere gange. Det er vi ikke vant til. Vi arbejder på at finde årsagen. Men, de søger sikkert ind i parken her, for i både Østrig og Italien bliver de hurtigt usynlige.”

”Usynlige?”
”Ja. De bliver skudt. Det gør vi ikke her. Vi har som sagt en ret høj etik, og landet som helhed er stolt over at kunne være værter for både ulv, bjørn og los.”

Vi forlader emnet, og vi forlader Nationalparken. Jernej skal videre i dagens tekst og sætter mig af på togstationen i Radolvjica en times tid senere med spørgsmålet: ”Har du set nok? Tror du på, at vi kan tilfredsstille danske jægere?”
”Selvfølgelig. Men de vil vide, hvad det koster. Sådan er den danske mentalitet. Vi er bønder, forstår du. Alt afhænger af prisen,” svarer jeg.

Den gode etik

Jernej slår en høj latter op. ”Well. Du skriver om jagt i Slovenien, og skriver du noget pænt om parken og mig, så kommer der sikkert nogle henvendelser. De kan bare ringe. Eller skrive. Så tager vi den derfra. ”Men, har du tid,” spørger jeg. ”Jeg har altid tid til danske jægere,” svarer han: ”De skyder godt, har høj etik, og så går de heller ikke af vejen for et godt glas øl, jo…”

Jagt i Triglav foregår primært i alpint og subalpint landskab. Det mest eftertragtede her er gemse. Der findes forskellige outfittere, som har tilladelse til at jage i parken.

Kontakt: https://www.tnp.si/en/learn/

Jernej Legat:

Ranger i NationalPark Triglav.

Jæger i 19 år

legat@gmail.comLegat

HVORDAN GØR DU?

(hvis du er første gangs jæger i Slovenien)

Slovenia Forest Service: Der findes statsejede skovområder, som er fordelt overalt i landet. Det er godt organiseret, men som med alle andre stats institutioner rider

 

man ikke altid samme dag, som hesten sadles. Vær tålmodig. Men vær bestemt!

Kontakt: https://www.lpn.si/en/

ELLER:

Kontakt Mogens Cuber:

Som har beskæftiget sig med natur- og miljø spørgsmål igennem 30 år. Senest som kommunikations ansvarlig i EU Wildlife programmet: www.Lifelynx.eu

Han er journalistuddannet fra 1990 og rejseleder for danske rejseselskaber på Balkan.

Laver desuden skræddersyede ture for mindre grupper i high end-klassen i samarbejde med Liberty International Tourism Group. www.liberty-adriatic.com

Kontakt: mogenswagnercuber@gmail.com

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: