”Det er piben, der rammer” Ordene er Stig Anders Jensens, stifter og ejer af Jensen Rifle Company Ltd., som nu har eksisteret i godt 12 år.

Jensen Rifle er ikke en våbenprocent i ordets egentlige forstand, da de ikke laver hele riflen selv, men nøjes med det vigtigste, nemlig piben. Dén bliver der til gengæld gjort rigtig meget ud af, for præcision er nøgleordet for hele den lille virksomheds produktion af ”bespoke” rifler. En bespoke riffel er en riffel, hvor kunden er med til at bestemme det hele ud fra en grundpakke. Grundpakken er i dette tilfælde en gennemrenoveret Mauser 98 lås, tyrkisk valnød efter eget valg og en fuldstændig ny og gennemtestet pibe. Herefter kan man så vælge, om piben skal flutes, om der skal gevind til lyddæmper, faste sigtemidler eller ej, baser til kikkertsigte, graveringer og hvad hjertet ellers begærer. Men det helt basale er Mauser-låsen, for som Stig Anders Jensen siger: ”Den virker hver gang!”, og så piben, der skæres på det lille værksted i Nordsjælland.

Foto: Lars Bo Blarke

PRÆCISION

JENSEN RIFLE COMPANY LTD.
Præcisionen fra en Jensen riffel kommer fra den skårne pibe.

Det er præcisionen, der er grunden til, at man kan købe de lækre rifler i Nordsjælland. Stig Anders Jensen har gået på jagt hele sit liv, både med hagl og med riffel, og har gennem tiden ejet mange forskellige våben i mange forskellige prisklasser. Men på et tidspunkt blev han simpelthen træt af, at der tilsyneladende ikke rigtig var nogen sammenhæng mellem pris og præcision. Og hvad hjælper det, hvis man står der med en riffel til flere hundrede tusinde kroner, som ikke kan ramme en ladeport på 100 meter? Stig Anders Jensen er en grundig mand og gik i gang med at undersøge, hvad der skal til for at skabe det ultimative præcisionsvåben. Og svaret var ret hurtigt: En skåren pibe. Hvis piben er lavet korrekt og i ordentligt stål, så er det bare et spørgsmål om skyttens evner i felten, det er i hvert fald ikke udstyret. Så Jensen Rifle Company fik indkøbt en lille maskine, der kan skære riffelpiber i en kvalitet, der kan måle sig med de bedste matchpiber fra langt større virksomheder. Og de mener det med præcisionen. Ingen pibe får lov til at forlade butikken, før den er gennemtestet og viser sig at kunne overholde præcisionskravet, der hedder en spredning på maksimalt en tomme (2,54 cm) i en treskuds gruppe på 100 meter – vel at mærke med fabriksammunition!

JENSEN RIFLE COMPANY LTD.
Det er en langsom og omstændelig proces at skære en pibe, men det er nødvendigt, hvis piben skal leve op til præcisionskravet: En egenspredning på under 1” i en treskuds gruppe på 100 meter med fabriksammunition.

PÅLIDELIGHED

Selvfølgelig gør en velskåret matchpibe det ikke alene. Mange af kunderne til en riffel fra Jensen drager af sted til det mørke kontinent efter velvoksne, skudstærke og nogle gange farlige arter midt ude i ødemarken. Og der er det vigtigt, at riflen er til at stole på, selvom der måske kommer en smule rødt grus i maskineriet. Det er derfor, at man hos Jensen Rifle har valgt at bruge en af de mest gennemprøvede, solide og pålidelige låse, der nogensinde er lavet – Mauser 98. Som navnet antyder, blev denne lås fremtryllet af Paul Mauser i ’98. Altså ikke 1998, men 1898! En konstruktion, som stort set alle andre våbenfabrikanter har skævet voldsomt til, men som stadig går for at være den mest solide og driftssikre konstruktion overhovedet her godt 125 år senere. Alle Mauserlåsene til en Jensen riffel bliver gået igennem minutiøst. Intet overlades til tilfældighederne, og alt efterses og afprøves, så man er sikker på, at der ikke er en funktionsfejl, når den næste .416 Rigby patron skal kamres, så den angribende kafferbøffel kan få nådeskuddet.

PERFEKTION

Jensen Rifle anvender Mausers fænomenale lås fra M98. Det er svært at finde en mere pålidelig lås.

En riffel fra Jensen Rifle er ikke billig. Men den er heller ikke dyr, hvis man ser på, hvad tilsvarende ”bespoke” rifler koster, eller hvad masseproducerede rifler fra f.eks. Tyskland koster, selvom de ikke har samme kvalitetsskårne piber som rifler fra Jensen. Og kun fantasien og bankkontoen sætter grænser for, hvad man kan få lavet på en Jensen riffel. Skæftet tilpasses selvfølgelig kunden, og der kan laves enhver type netskæring og udsmykning på værkstedet i Nordsjælland. Hvis man ønsker en specielt gravering af lås m.m., så kan det selvfølgelig også lade sig gøre.

JENSEN RIFLE COMPANY LTD.
Der bliver kælet for alle detaljer i den lille nordsjællandske virksomhed.

Jensen Rifle Company har en fast aftale med en af branchens bedste gravører i England. Og man er selvfølgelig også behjælpelig med at få lavet præcis den montering af kikkert, som kunden måtte ønske eller måske bare faste sigtemidler alene til den rå storvildtsriffel. Fælles for en riffel fra Jensen er, at intet er overladt til tilfældighederne, og at alt er gennemtestet og lever op til de strenge præcisions- og kvalitetskrav, som virksomheden har opstillet for deres rifler. Til gengæld tager det så også 6-9 måneder, før ens drømmeriffel er færdig.

ANDRE PRODUKTER

Som sagt, er det præcisionen, der er det vigtigste for Stig Anders Jensen. Derfor kan man også købe en noget billigere Jensen riffel, som ikke er baseret på den legendariske M98 lås, men derimod på Winchesters M-70 lås fra før 1964. M99, som riflen betegnes, har selvfølgelig også en skåren pibe, der er fuldt på højde med præcisionen i piberne fra M98 modellerne. M99 kan fås i standardkalibre såsom 30.06, .270, 6,5×55, 7×57, 8×57 og 9,3×62, mens M98 modellerne fås i de fleste standard- og safarikalibre.

Men hvad nu hvis man har en riffel, som man egentlig er glad for, men godt kunne tænke sig en matchpibe med en garanteret egenspredning på under 1” med fabriksammunition på 100 meter? Ja, så kan man da bare få skåret en pibe hos Jensen. Og så dyrt er det faktisk ikke i forhold til, hvad en ny pibe koster til f.eks. en Mauser M03. En spritny, håndskåren pibe til M03 koster uden sigtemidler, flutning og andre finurligheder omkring 8.000 kr. hos Jensen Rifle Company. Det må siges at være en absolut konkurrencedygtig pris, hvis man bare gerne vil opgradere sin riffel med en kvalitetspibe og ikke har økonomi til at gå all-in med en M98 fra Jensen. Så selvom min M03 skyder særdeles præcist med det nuværende løb i .308 WIN, så kunne det da godt være, at jeg skulle tale lidt med de rare mennesker hos Jensen, hvis jeg skal opgradere med en .300 WIN MAG med gevind til lyddæmper. Jeg tror ikke, det bliver dyrere, og jeg er helt sikker på, at præcisionen er i top. Og det er vel egentlig i sidste ende det vigtigste.

Jensen Rifle

M98 Magnum fra                                     95.000 kr.

M98 Standard fra                                    65.000 kr.

M99 (Winchester M70 lås) fra                  36.000 kr.

Pibe (bruneret, uden sigtemidler) fra         7.000 kr.

Pibe (f.eks. M03 el. Blaser) fra                  8.000 kr.

LÆS OGSÅ

Mauser – Den moderne jagtriffels stamfader

Merkel Helix i praktisk test