Foto: Ulrik Ørskov og Shutterstock

Der er noget helt specielt ved at jage wapiti-hjorten. Når den dybe og kraftfulde blanding af brøl og skingre højtonede skrig runger i de store skove og sender vibrationer gennem din krop, bliver du taget helt tilbage til naturen. Så langt tilbage, at du skal kæmpe hårdt imod kun at handle på dit instinkt!

Der findes mange muligheder for at opleve dette brøl med riffel eller bue i hånden i både USA og Canada, både med guide og selv-arrangeret. Dog er det, som med al anden jagt, med en væsentlig lavere succesrate, hvis du begiver dig afsted på egen hånd.

Som en tommelfingerregel resulterer kun 10-15% af wapiti-licenserne i en nedlagt wapiti-hjort på offentlig jord. Derfor er jægerne også den gruppe mennesker, der klart betaler mest for hjorteartens fortsatte trivsel.

Den lave succesrate skal dog ikke afskrække dig fra at gøre forsøget! Læs med her, mens jeg forsøger at skabe et overblik over dine muligheder og giver dig værktøjer til at øge din chance for succes i jagten på wapiti-hjorten.

Fra sol til sne. Vejret i bjergene kan ændre sig hurtigt.

Den offentlige jord i USA

Jægere har siden slutningen af 1800-tallet spillet en stor rolle i USA’s naturbevarelse. Kendte personer som præsident Theodore Roosevelt og professor Aldo Leupold var inkarnerede jægere, og de var blandt dem, der grundlagde og formede nationens vildtforvaltningsfilosofi og den offentlige jord, som vi kender den i dag.

Der findes i dag 89 mio. hektar offentlig jord med mulighed for jagt, bl.a. fordi at den regulerede jagt fungerer som den primære indsats i forhold til bevarelsen af mange arter. Den offentlige jagt forvaltes igennem vildttællinger og sundhedsundersøgelser, der sørger for, at udbuddet af licenser eller såkaldte ’tags’ bliver reguleret efter behov. Derfor varierer mulighederne for jagt på offentlig jord også, ikke kun fra stat til stat, men også mellem de forskellige mindre områder eller ’units’.

Typisk Oregon-kystterræn i træfældningsområder.

Jagten på wapiti

Et af dine vigtigste våben er din kikkert. I bjergene og de åbne vidder er optikken uvurderlig.

Wapiti-hjorten, den næststørste hjorteart efter elgen, vejer typisk imellem 300-500 kg og optræder i Nordamerika i fire forskellige underarter. Man finder wapiti-hjorte fra de store flade østlige sletter i Wyoming til de tætte skovbeklædte bjerge langs kysten i Oregon, fra den varme mexicanske grænse i syd til det kolde Yukon og Nordvestterritoriet i Canada.

Med dette varierede terræn forekommer der naturligt også større variationer af hjortearten. Underarten Roosevelt Wapiti, der lever længst mod vest i den tætte skov, har en større krop, men et mindre gevir i forhold til Rocky Mountain Wapiti. Den bevæger sig samtidig mindre rundt i landskabet og er heller ikke ligeså snaksagelig som de veludrustede wapitihjorte længere østpå. Forskellene i terræn og opførsel gør

Vær på plads, inden solen står op, og fang de første bevægelser i landskabet.

også, at jagttaktikken varierer, alt afhængig af hvilken underart man jager.

Wapitijagt for udlændinge

Inden du begiver dig ud i at planlægge din jagt, er det vigtigt, at du gør det klart for dig selv, om din jagt er en succes, blot du hører brølet og oplever dyrene, eller om der skal et dyr på jorden, måske helst et modent eksemplar?

Har du kun syv dage til rådighed, eller kan du rive tre uger ud af kalenderen? Jo flere specifikke kriterier du har, des færre bliver mulighederne, og des dybere skal der graves i kisten.

Hvornår?

Brunsten ligger i september måned, og det er også den tid, hvor det er nemmest at komme på skudhold af hjortene. Det skyldes både, at de er lettere at lokalisere, og at du med den rette teknik kan kalde dem til dig.

Generelt set er det i de fleste stater dog kun tilladt at jage med bue i september måned, hvorefter riffelsæsonen følger i oktober, november og nogle gange ind i december og januar. Jagtrykket stiger, når man går ind i riffelsæsonen, men fordelen ved at kunne skyde på de længere hold gør, at sandsynligheden for at nedlægge en hjort med riffel i oktober stadig er større end med bue og pil i september.

Hvis du vil udfordre dig selv ved at skulle tæt nok med buen, er det bedste tidspunkt i brunstperioden fra ca. d. 9.-22. september. Når hjortene etablerer deres harem i starten af denne periode, er der mulighed for nogle virkelig intense situationer.

Efter d. 22. bliver det tiltagende sværere at lokke den store hjort væk fra sit harem. Men det er dog stadig ikke til at sige, præcist hvornår brunsten peaker, og med hvilken intensitet den peaker, da faktorer som dagslængde, månelys, temperatur, jagttryk og rovdyr alle spiller en rolle.

Licens

Mad med et godt forhold mellem vægt og energi er praktisk, når man skal bære det selv i bjergene. Det er heldigt, at både chips og peanutbutter holder sig godt!

Uanset hvor du vil nedlægge en wapiti, skal du enten købe et jagttegn og/eller en licens/’tag’ til dyret.

Priser og regler varierer staterne imellem, og der er kun fem stater, der tilbyder licenser til salg over disken (OTC – Over The Counter).

Andre stater har mere kringlede systemer, hvorigennem man kan få fingre i en licens. Det kan f.eks. gøres ved at købe årlige point eller et lod, der giver større chance for at trække en licens. Sandsynligheden for at trække en licens afhænger af området, men kan sagtens være under 1%.

Gør-det-selv eller guide?

Det kan virke som en uoverkommelig opgave at arrangere en wapiti-jagt på egen hånd, især hvis du også vil gøre dig en forhåbning om at have en nogenlunde chance for at nedlægge et eksemplar. Derfor vælger de fleste at jage med guide. Men der findes faktisk også mellemløsninger, der kræver et mindre budget, og som er værd at have med i overvejelserne.

En fuldt guidet jagt starter fra ca. 35.000 kr. Derudover er der de ’semi-guidede’ jagter, hvor du betaler for, at der bliver sørget for alle aspekter uden om jagten, dvs. transport, indlogering, mad osv. Du er bare overladt til dig selv, landskabet og hjortene! Priserne svinger her mellem ca. 12-25.000 kr.

Du kan også blive sat af i en ’drop camp’, hvor der er sørget for al mad og udstyr. Her er det dog din egen opgave at sørge for at få kødet fra det evt. nedlagte dyr tilbage til et aftalt sted, hvorfra guiden kan komme til. Prisen varierer fra ca. 10-15.000 kr., afhængig af udstyr og ophold.

Endelig er der muligheden for at arrangere en ’packer’, der kan hyres til at bringe det brækkede og forlagte dyr ud, hvis jagten viser sig at være succesfuld. Afhængig af sværhedsgraden og den afstand, dyret skal transporteres, ligger prisen på omkring 3.000 kr. Disse ’packere’ kan desuden hyres til at hjælpe dig ud med dit grej, så du står for din egen ’drop camp’.

Tid bag kikkerten skal ikke undervurderes – slet ikke midt på dagen, hvor du samtidig kan forbedre din camouflage.

Undersøg terrænet

Når du har fundet mulige områder, så gør dig selv den tjeneste at gennemgå de forskellige områder med Google Earth 3D, som du kan downloade gratis. Det kan effektivt bruges til at lokalisere vandkilder, mulige græsningsområder, hvileområder, veje der fører til og fra jagtområder og billeder fra området. Nogle gange kan man endda finde dyrenes veksler! Undersøg gerne flere områder, end du planlægger at jage i, da det er vigtigt, at du er omstillingsparat, hvis der, på trods af ellers gode forhold, bare ikke er dyr i området.

Download onX maps, der forvandler din smartphone til den bedste GPS med en masse funktioner, som du ikke ved, at du har brug for, før du prøver det. Det er dog altid godt med en ekstra solid GPS til at markere din camp med.

Hvilken vej? Husk GPS!

I form til bjergene

Gør-det-selv

Hvis du er til det ultimative gør-det-selv-eventyr, kræver det en væsentlig større mængde research og rejsetid, hvis du ønsker at have en nogenlunde chance for at afslutte jagten med en nedlagt wapiti. Du skal bl.a. kigge på flybilletter, billeje, madkøb, grej, jagtsteder, licens og afsætning af evt. kød. Et hurtigt prisoverslag på 14 dages selvarrangeret jagt i Oregon lyder på:

Flybillet 3.500 kr.

Forsikring 1.000 kr.

Billeje 5.000 kr.

Benzin 1.500 kr.

Mad og drikke 2.000 kr.

Jagttegn og licens 4.500 kr.

I alt 12.500 kr.

Jagten foregår som en hovedregel i et terræn, der får det danske Himmelbjerg til at ligne en lille bakke. Der er derfor heller ingen tvivl om, at du øger dine chancer for at nedlægge en wapitihjort, jo bedre form du er i.

Det er ikke en lille opgave at lokalisere, jage og nedlægge en 400 kg tung hjort, for derefter at slagte og bære al kødet ud af bjergene. Din mentale styrke har også en stor betydning, det vil sige, hvor meget modgang du kan overkomme.

Ved at være i god form mindsker du også risikoen for at komme til skade under jagten. Træn med det grej, du ønsker at gå med. Fyld din rygsæk, og gå ture med dine støvler på. Lav vægttræning med fokus på at styrke dine ben, ryg og core-muskulatur. Derudover styrker du dit hjerte/lunge-kredsløb mest effektivt ved at løbe intensive intervaller af kortere distance.

Tal til hjorten!

Når du har forberedt dig alt, du kan, når du har formået at komme på jagt, når du har hørt den første hjort skrige, og din puls er kommet i det røde felt, så begynder den næste store opgave: at få ham ind til skud. Om det så er med riffel eller bue er begge dele en udfordring. Hvis du ikke har øvet dig i at kalde, kan det at forsøge at kalde hjorten næsten forværre dine chancer for at komme tæt på. Her kan det være en bedre taktik at snige dig ind på hjortens kald eller sidde på en god udsigtspost.

Det er også muligt at have en rolig samtale med en hjort, og måske træder han nysgerrigt og varsomt tættere på dig. Men da kan det være ekstra svært med buen. Når der er vokal kontakt mellem jer, er det dig, der skal tage styringen af jeres samtale og derfor ikke kun svare på hans udbrud.

Du er bedst tjent med, at han virkelig er tændt og kun tænker på én ting, for så kommer han uopmærksomt med paraderne nede. Det gør du ved at skubbe hårdt nok til hans allerede tændte formeringsinstinkt. Den første mulighed er at tale til ham som en flot dame, der virkelig er interesseret, og som virkelig har brug for ham. Det er ikke et monotont kald, men et kald, som du virkelig lægger dine inderste feminine kæle-følelser i!

Slå lejr højt oppe, og bevæg dig langs bjergryggen for at kunne overskue mest muligt land og for at drage fordel af de opadstigende varme vinde.

Tal til hans damer!

Hvis du virkelig vil have en wapiti-hjort til at komme til dig for fuld damp, er den sikreste måde – ligesom hvis du skulle starte et slagsmål på en bar – at finde en fyr, der sidder med sin kæreste. Når du er sikker på, at det er hans kæreste, går du hen – mens du ignorerer ham fuldstændigt – og snakker kun til kæresten, gerne mens hans venner ser på.

Du ikke bare snakker til hende, du fortæller hende også, at du vil have hende. Her og nu. Hvis du er tæt nok på, har han intet andet valg end at konfrontere dig. Det gør han som regel stivbenet, oppustet, hurtigt og uopmærksomt. Det er et meget stærkere instinkt, du der rammer, end ved blot at udfordre ham. Kaldet hedder ’Bull Calling Cows bugle’, det lyder på en bestemt måde, og det skal helst udføres tæt på – gerne inden for 80 meter. Men husk at være forberedt, for nu er det ham, der jager dig!

Samtidig med, at du kalder, er det effektivt, hvis du samtidig skraber et træ med en kæp. Du udstråler nu dominans og gør det hele mere realistisk.

Hvis du har problemer med, at finde en hjort men endelig lokaliserer en tæt på solnedgang, kan det være effektivt at rykke nærmere hans område frem til midnat og endnu en gang kalde for at holde styr på, hvor han holder til, og for at holde ham tændt til kamp næste morgen.

Det er altid sjovere at dele oplevelsen med en god jagtkammerat!

Knæk og bræk

Der er mange nye aspekter at forholde dig til, hvis du giver dig i kast med at jage wapiti-hjorte. Pengene kan derfor være rigtig godt givet ud, hvis du opretter dig som ’student’ inde på University of Elk Hunting’s onlinekursus.

Her får du al den information, du har brug for, inden du begynder jagten på den majestætiske wapiti-hjort. Prisen er 625 kr., og du kan se mere på elk101.com/onlinecourse/.

Succes i jagten på wapiti-hjorten kræver god forberedelse og sikkert lokal hjælp, men det er også en af de ting, der gør jagten så spændende og ekstra overvældende, når det lykkes. Knæk og bræk!

Det er et godt tegn, hvis du kun befinder dig i lejren efter mørkets frembrud. Resten af dagen skal bruges på at jage wapiti.

5 vigtige tips til succes

  • Hold dig højt oppe, bevæg dig langs bjergkammen, og hold hele tiden øje med vindretningen.
  • Brug din håndkikkert meget.
  • Vær klar til at bevæge dig til et andet område, hvis der ikke er nogen friske tegn i området.
  • At snakke som en brunstig hind kan tit være mere effektivt end at skrige som en hjort
  • Forbered dig, og lær wapiti-hjortens vaner at kende. Du er dit vigtigste våben, så investér i dig selv og ikke unødvendigt grej – læs op, og træn!

Hvor kan man jage wapiti?

Der findes næsten ligeså mange forskellige love og regler om jagttider, våben, priser og licensmuligheder, som der findes steder at jage wapiti-hjorten, hvorfor det hurtigt kan synes som en uoverskuelig opgave at danne sig et overblik. Her kommer derfor en vurdering af nogle af de forhold, der kan have betydning i forhold til, hvilken stat du måtte ønske at undersøge nærmere.

Total Score     1-10 Tilgængelige OTC – områder Vildt
tæthed
Jagttryk Trofæ
potentiale
Sæson
længde
Rovdyr
Montana* 8 **** *** *** *** **** *
Idaho 7 **** *** *** *** *** *
Colorado 7 **** **** ** ** *** ***
Wyoming** 5 *** *** *** **** *** *
Oregon 4 *** **** ** ** *** **
Utah 4 ** *** *** *** ** ***
Washington 3 *** ** ** ** ** **

* Montana har ikke længere egentlige OTC-licenser, men licens-kvoten har ikke været opfyldt i flere år, og licenserne er derfor OTC-tilgængelige efter lodtrækningen.

** Wyoming har ikke længere OTC-licenser til udlændinge, men mange områder i staten har 100% udlodning. Nogle områder kræver blot et par enkelte købte point for at trække en licens.

Seks stater og prisen på de wapiti-licenser, der kan købes over disken af udlændinge.

Stat Totalpris – Jagttegn, licens og gebyr
Utah 2.885 kr.
Idaho 3.692 kr.
Washington 3.824 kr.
Colorado 4.164 kr.
Wyoming** 4.360 kr.
Oregon 4.517 kr.
Arizona*** 5.198 kr.
Montana* 5.405 kr.

***Arizona har kun OTC-licenser i områder, hvor hjorten er uønsket, og er derfor begrænset.

Ønskes flere detaljer, kan du google de øvrige forhold for hver stat med f.eks..: ”Elk tag Colorado non-resident 2018”. Du kan finde endnu mere nørdet information om de forskellige landområder inden for staterne igennem en betalt bruger på www.gohunt.com/insider, der bl.a. har information om licenser, succesrater, vejrforhold, terræn og trofæpotentialer i de forskellige landområder i hver stat.
Forklaringsvideo: vimeo.com/167024338. Pris: 940 kr. kroner om året.

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: