Tekst og billeder: Claus ”Claude” S. Anderen og producenten.

Hvad kan en termisk spotter egentlig gøre for en dansk jæger?

Hvis du er den glade ejer af en termisk spotter eller en kikkert med anden elektronisk billedforstærkning, og du kun går på jagt i Danmark, er anvendelsen noget begrænset. Du må nemlig ikke anvende ”elektronisk udstyr til lokalisering af vildtet, herunder varmesøgende apparater og apparater med elektronisk billedforstærkning” hverken før, under eller efter jagten. Dette står stadig til troende, selvom man kan opnå dispensation til lysforstærket natkikkert, hvis man regulerer mårhund.

Du må ikke bruge en termisk spotter i Danmark i forbindelse med jagt.

Du kan dog bruge den uden for jagtsæsonen til at kigge efter vildt på dit jagtområde, eller du kan tage den med ud på en tur på dit jagtstykke en dag, hvor du ikke skal på jagt.

Hvad siger loven?

Bekendtgørelsen om udsætning af vildt, jagtmåder og jagtredskaber – kapitel 5, § 11 siger følgende. 

Til jagt må der ikke anvendes

1) mynder eller hunde af mynderacen,

2) båndoptagere,

3) elektronisk udstyr til lokalisering af vildtet, herunder varmesøgende apparater og apparater med elektronisk billedforstærkning, eller

4) kunstigt lys, spejle og andre indretninger til belysning af målet.

Af Jagtlovens §2, stk. 2, fremgår det:

Lovens regler om jagt gælder for alle handlinger, der med egnet middel har til formål at efterstræbe vildt, uanset om der i forbindelse med jagten fanges eller nedlægges vildt.

Skov & Naturstyrelsen har i skrivelse af 2. februar 2006 udlagt jagtretten således:

Jagtretten består i retten til at efterstræbe vildtet ved at forfølge, opsøge, nedlægge og efterfølgende sætte sig i besiddelse af vildtet.


Det springende punkt er altså, om man anvender den termiske spotter til at ”
forfølge, opsøge, nedlægge og efterfølgende sætte sig i besiddelse af vildtet”, uanset om man nedlægger vildtet eller ej. Så skal du anvende en termisk spotter i Danmark, må du ikke anvende den, hvis du planlægger at gå på jagt samtidigt. 

Men hvad kan den så bruges til i Danmark? Jeg har brugt den til at se, hvor meget vildt der egentligt er på jagtområdet, før jagtsæsonen starter. Den kan hjælpe til at afklare, hvor meget vildt der bør afskydes hen over sæsonen og til at bekræfte dig i, at der rent faktisk er masser af vildt på dit jagtområde. 


Der er sandsynligvis meget mere vildt derude, end du tror.

Til forskel fra lysforstærkning eller en infrarød kikkert kan en termisk spotter sagtens anvendes om dagen, uden at den tager skade af det, så den har været med ude på masser af vandreture for hurtigt at kunne spotte vildt.

I udlandet er termiske spottere eller spottere med elektronisk billedforstærkning ofte tilladt til jagt eller andre formål, men jeg vil råde dig til at undersøge reglerne for det land, du skal på jagt i nøje, så du ikke kommer i problemer. Da termiske spottere må anvendes til andre formål end jagt i Danmark, er de lovlige at markedsføre og sælge herhjemme.

Eyeball mk. I vs. Vortex Viper HD 12×50 vs. Zeiss DTI 3/35

Jeg har haft den termiske spotter med til udlandet i en periode, hvor jeg testede den indgående. Hen over en periode på 14 dage spottede jeg sammenlagt cirka 185 stykker råvildt. Jeg har lavet en grov statistik på, hvordan spotteren hjalp mig.

I mørke er det klart, at spotteren opdagede 100 % af alt råvildt (cirka 35 styk fordelt på tre aftener). I dagslys, hvor jeg så omkring 150 stykker råvildt, er tallet lidt anderledes:

Brug af spotter om dagen kan give et godt resultat i optællingen af vildt.

Vildt, jeg selv opdagede uden håndkikkert eller spotter: Cirka 35 stk. (25 %)

Vildt, jeg opdagede med håndkikkert, men uden spotter: Cirka 70 stk. (45 %)

Vildt, jeg opdagede med spotter, og som ikke blev opdaget med håndkikkert: Cirka 45 stk. (30 %)

Den måde, jeg gennemførte testen på, var ved at stille mig forskellige steder, scanne området først uden hjælpemidler – kun mine øjne – for at se, hvor meget vildt jeg umiddelbart kunne se. 

Herefter anvendte jeg min håndkikkert, en Vortex Viper HD 12×50, og optalte de stykker råvildt, jeg ikke havde opdaget med Eyeball mk. I. Til sidst scannede jeg området med Zeiss DTI og optalte så de sidste stykker vildt, som jeg ikke havde opdaget med mine øjne eller håndkikkert.

Jeg må sige, at jeg blev overrasket en del gange. Jeg havde råvildt inde på under 15 meter, som jeg hverken opdagede med mine øjne eller håndkikkerten. Men så snart jeg anvendte den termiske spotter, blev de opdaget med det samme. Nogle af dem var så godt gemt, at det selv med håndkikkerten var svært at se dem. En fantastisk oplevelse. 

Skønheden bedrager. Bukken kan sagtens stå og holde øje med dig.

Nogle gange var det kun et øre, jeg kunne se, andre gange stod de i gemt i kornet og kiggede direkte på mig. Der var også en del stykker råvildt på længere afstande, som jeg ikke opdagede med min håndkikkert. Simpelthen fordi de enten var så godt camouflerede, eller fordi de stod inde i skyggen et stykke inde i den tætte skov.

Skovens dybe stille ro gemmer mange overraskelser.

Hvad er der i kassen?

Når du åbner kassen med din nye Zeiss DTI 3/35,  medfølger der:

  • Garantibevis
  • 2 Quick Guides på forskellige sprog
  • Usb kabel og oplader med fire forskellige stik
  • Optikklud
  • En transporttaske med rem
  • En halsrem til Zeiss DTI 3/35
  • Zeiss DTI 3/35
Husk at registrere din spotter for at få et års ekstra garanti.

Zeiss yder to års garanti fra købsdato på DTI 3/35. Hvis du registrerer din spotter hos Zeiss inden fire uger, får du et års ekstra garanti, således at du i alt opnår tre års garanti.

Objektivets brændvidde er på 35 mm, og detektions-rækkevidden starter ved lidt over en meter. Rækkevidden slutter på den afstand, hvor du ikke er i stand til at kunne identificere, hvilket stykke vildt du kigger på. Jeg kunne spotte råvildt på over 450 meters afstand uden problemer. Synsfeltet dækker 19 meter på 100 meters afstand.

Den optiske forstørrelse er 2.5x og digital zoom er op til 4x i 0.5x zoomtrin.

Opløsningen på den termiske sensor er 384×288 pixel, og displayet har en opløsning på hele 1280×960 pixel.

Det indbyggede batteri, der desværre ikke kan udskiftes, oplades via USB og har en driftstid på cirka 7 timer. 

Zeiss DTI 3/35 er udstyret med WLAN, så der blandt andet er mulighed for at parre den med Zeiss appen og hermed gøre det muligt at se live-stream på din telefon eller andet. 

Den interne hukommelse til billeder og video er på 15 GB. Du kan overføre billeder og video enten via USB kablet eller WLAN.

Spotteren fra Zeiss er IP66 testet, som betyder, at den kan anvendes i kraftig regn.

Størrelsen på spotteren er 19,3 x 6 x 6,5 centimeter, og vægten er kun 420 gram.

Vejledende udsalgspris er 22.590 kroner.

Gennemgang af Zeiss DTI 3/35

Spotteren fra Zeiss er en monokular kikkert, der kan anvendes af både højre- og venstrehåndede. Hele spotteren er dækket med en gummieret overflade, der er meget nem at holde på, også selvom den er våd. Spotteren er udformet således, at den bliver mindre i omkreds, jo tættere man kommer på øjestykket. Det er også med til, at den føles rigtigt behagelig at holde på.

Spotteren kan bruges både af højre- og venstrehåndet jægere.

Forrest har du linsen for den termiske sensor på 35 mm, der er cirka 3 mm tilbagetrukket fra den gummierede ring, hvor man stiller skarpt på vildtet. Der er også en gummibeskyttelse til sensoren, som hænger løst ned uden at forstyrre, når du anvender spotteren. Hvis du skulle være så uheldig at miste gummibeskyttelsen, kan den udskiftes ved at løsne nogle skruer.

Fokusringen er nem at anvende med den frie hånd. Med lidt øvelse kan den sagtens betjenes med lillefingeren eller ringfingeren med kun én hånd. Fokusringen kører flydende og nemt, men ikke så nemt, at den går ud af fokus, bare du kigger på den.

On/off knappen er nem at betjene, og selv i mørke er den nem at finde, med sit on/off symbol og placering lige bag fokusringen. Efter du har tændt for spotteren, kan du give den et kort tryk, så den går i ”stand-by” mode og ikke bruger så meget strøm. Med et kort tryk igen er spotteren klar med det samme.

Knappen til at kontrollere kamerafunktionen er rund med en lille hævet prik i midten, så du er heller ikke i tvivl om, hvad den er til. Et enkelt tryk tager et billede eller starter/stopper for videooptagelsen. Hvis du holder knappen inde i et lille sekund, skiftes der mellem kamera og videofunktion. Dette kan ses i displayet som et lille kamera- eller videosymbol.

Knappernes layout er meget intuitive og nemme at finde i mørke.

De to næste knapper er også let forhøjede med en lille trekant. De anvendes til at zoome ind eller ud, alt efter om du bruger venstre eller højre knap. Der er 2,5x optisk forstørrelse, og hvert tryk giver dig yderligere 0,5x digital forstørrelse op til 4x digital forstørrelse. Dette giver dig samlet 10x forstørrelse. Du skal dog være opmærksom på, at jo højere digital forstørrelse, des større pixelering vil du opleve. Jeg kan godt lide, at man ved 4x forstørrelse kan give samme knap et tryk mere, hvorefter man er tilbage til de 1x forstørrelse, som giver et godt overblik. Man slipper således for at skulle klikke hele vejen tilbage med den anden knap. Knapperne anvendes også til at navigere op og ned i menuen, når du har aktiveret denne.

Næste knap er firkantet og udstyret med tre linjer. Her skifter man mellem de fire forskellige farve-modes:

White Hot: Her vises kolde områder med sort, og varme områder vises med hvidt.
Black Hot: Her vises kolde områder med hvidt, og varme områder vises med sort.
Red Hot: Her vises kolde områder med sort, og varme områder vises med hvidt. Derudover vises de varmeste områder med gult til rødt.
Rainbow: Ved hjælp af en multifarvet palet vises kolde områder med sort til blåt, og varme områder vises med gult til hvidt. 

Bukken i white hot og red hot er næsten ens i udseende.

De to farve-modes, jeg brugte mest, var white hot og black hot. De har begge fordelen af, at der kun skal skelnes mellem to farver, og jeg opdagede derfor hurtigere vildtet end ved red hot og rainbow. Der er sikkert andre, som foretrækker disse farve-modes, så det er noget, man skal afprøve for at finde ud af, hvilken farve-mode, der passer en bedst. Det er supernemt at skifte rundt mellem dem, det er bare at give knappen et let tryk, så skifter man over til næste farve-mode.

Der er masser af indstillingsmuligheder i menuen.

Hvis man holder knappen inde i et par sekunder,  kommer man ind i opsætningen for Zeiss spotteren. Her kan du blandt andet tænde og slukke for WLAN, slå ”Picture-in-Picture” (PiP) til og fra og mange andre ting. Det er også her, man vælger, om spotteren skal autokalibrere, eller om man vil gøre det manuelt.

WLAN-funktionen tillader dig at forbinde med din mobiltelefon eller andet og se eller optage et billede eller live video. Du kan også anvende funktionen til at downloade billeder eller video til din telefon.  

PiP-funktionen giver dig et ekstra billede øverst i displayet, som viser et område, der er zoomet ind omkring centrum af objektivet. Dette er en funktion, jeg ikke har anvendt ret meget, da jeg hellere anvender zoomfunktionen. Dette billede kommer heller ikke med, når du anvender spotteren som kamera – desværre.

Jeg brugte autokalibringen som default, og synes, at den er meget lydsvag. Det går hurtigt, når den interne lukker blanker skærmen ned for at tillade sensoren at blive termisk nulstillet. 

Én af de mere interessante features er ”Hot Tracking”, hvilket giver dig en lille rød firkant, der bevæger sig rundt og låser sig fast på det varmeste objekt, som sensoren opfanger. Det gør det nemmere for dig at opdage varme objekter, når du scanner området med din spotter.

Før øjestykket er der en lille LED lampe, der har flere forskellige funktioner. Manualen beskriver fint, hvad de enkelte blink og farver betyder. Der er for nylig kommet en softwareopdatering, som gør det muligt at slukke helt for LED lampen, hvis den forstyrrer for meget. Det kunne for eksempel være, hvis du ud over den termiske spotter anvender lysforstærkning.

Bagerst på spotteren har man et gummieret øjestykke, der sagtens kan anvendes, hvis du anvender briller. Det er ikke så kritisk, hvor du placerer øjestykket, hver gang du kigger på displayet. Det betyder, at du ikke skal justere på skarpheden konstant, og selvom det måske lyder som en lille ting, er det et tegn på god kvalitet og et område, der er gennemtænkt og testet af Zeiss.

På venstre side er der en lille justeringsknap, som sørger for, at du justerer skarpheden på displayet. Når du har indstillet det én gang, bør det ikke være nødvendigt at justere den igen. Her kunne jeg godt have foretrukket, at Zeiss havde lavet det sådan, at justeringen kunne låses, lidt ligesom på nogle riffeloptikker, hvor man kan fastlåse dioptri-indstillingen, efter man har indstillet den.

På undersiden af spotteren finder man et USB-C stik. Det er skjult bag en gummidut, hvor man kan oplade det interne batteri. Man kan oplade batteriet med en batteripakke, mens man anvender spotteren. Det er noget, jeg virkelig bifalder. Der er ikke noget mere irriterende end, at spotteren løber tør for strøm, lige når man har opdaget et spændende stykke vildt, og at man så ikke kan anvende den igen, før den er opladet.

DTI 3/35 er også udstyret med et standard 1/4” gevind, så den kan monteres på et kamerastativ. DTI 3/35 kan passe sig selv på kamerastativet.

Jeg er overrasket over, hvor nemt det er at spotte vildtet, både om dagen og om natten. Specielt om dagen, hvor man måske tror, at der ikke er noget vildt at se, spottede jeg faktisk rigtigt meget. Enten stod det inde i skyggen af skoven, eller også stod det stille i en bevoksning eller i kornet. Vildtet kan her være utroligt svært at se, men med en termisk spotter lyser selv den mindste varmekilde op.

Selv når morgendisen var tung, eller det regnede, overraskede den termiske spotter mig gang på gang. Kvaliteten blev især tydelig, når jeg brugte spotteren i den sidste time før solnedgang, og temperaturen faldt. Her virkede det, som om det var et helt almindeligt sort/hvidt kamera, jeg kiggede igennem. Ingen pixelering, og alt stod knivskarpt.

Kvaliteten af billeder og video optaget med spotteren er naturligvis ikke den samme, som hvis det var med et spejlreflekskamera eller bare en smartphone. Opløsningen på både video og fotos er 768 x 576 pixels, så der er et stykke vej op til de moderne smartphones, der har op til 4032×3024 pixels eller endda mere. 

Zeiss brander dog heller ikke spotteren som et kamera, og specielt videoerne giver et rigtig godt resultat, når man ser vildtet løbe rundt.

Jeg kan også rigtig godt lide, at batteritiden er så fantastisk. Zeiss lover selv en driftstid på omkring 7 timer (nu 10 timer med opdateringen), og jeg kunne uden problemer klemme 8 ½ time ud af den. Hvis spotteren er ved at løbe tør for strøm, er det bare at oplade den med en power bank, samtidigt med at man anvender den.

Har du brug for en spotter?

Det ved du selvfølgelig bedst selv. Jeg var meget ked af at skulle aflevere denne spotter tilbage til Zeiss, for den gav mig et virkeligt godt indblik i, hvor meget vildt der egentlig er ude i naturen. 

Selv et egern lyser op, på lidt over 100 meters afstand.

Hvis du er medlem af et konsortium, eller I er nogle stykker, der blot går på jagt sammen, kunne en fælles termisk spotter være en mulighed for at få lavet en god optælling af vildtet, inden jagtsæsonen starter.  Disse observationer bør kunne være med til at danne et godt grundlag for afskydningspolitikken.

Rå på omkring 25 meters afstand. Der er ikke alle, der ser hende, selv med kikkert.

Min egen personlige holdning er, at jeg ikke vil bruge en termisk spotter til jagt i dagslys. Det bliver simpelthen for nemt at spotte vildtet, før det ser mig. Men til mårhund, vildsvin i udlandet og nattejagt er en termisk spotter fænomenal. I forhold til IR og lysforstærkning giver en termisk spotter også et helt klart billede af, hvilket stykke vildt du observerer.

Last minute update

Zeiss har frigivet en opdatering til deres DTI 3/35 termiske spotter, der blandt andet giver dig Contrast Boost Mode.

Contrast Boost Off

Denne funktion hjælper dig, når tåge og høj luftfugtighed forringer kontrasten ved den termiske billeddannelse. Kontrastforøgelsen fremhæver kanterne på strukturer, planter og dyr for at genvinde noget af den kontrast, der går tabt på grund af de ugunstige vejrforhold. Dette giver dig mulighed for at se flere detaljer.


Contrast Boost On

Led OFF funktion.

Du har nu mulighed for at slukke den lille LED lampe oven på din DTI helt, hvis den afgiver for meget lys, når du jager, eller hvis det distraherer dig, når du sidder og observerer.

Øget batteritid

DTI 3/35 har nu 10 timers batteritid. Dette giver dig mulighed for at være endnu mere uafhængig af eksterne strømkilder. Med 10 timers batteritid har DTI nok batterikapacitet til at kunne anvendes til 2-4 jagter, før den skal oplades igen.

 

Zeiss DTI 3/35 får mine varmeste anbefalinger, og min kone ved nu, hvad jeg ønsker mig i julegave.

 

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: