TEKST OG FOTO: KIM LINDGREN.
På arealer større en 5 ha må man gerne invitere andre jægere på jagt, og det er også tilladt at leje jagtretten ud. Hvis arealet er mindre end 5 ha, og man ønsker at have en jagtkammerat med eller leje jagten ud, er det tilladt at indgå en naboaftale, hvis naboen har et jagtareal, som sammen med dit jagtareal udgør mere end 5 ha.
Der er ingen tvivl om, at størstedelen af de fasaner, der skydes i Danmark, bliver skudt på store godsjagter. Selvom den indførte biotopplan i 2010 satte en øvre begrænsning for tidligere enorme udsætningstal, er der ingen tvivl om, at der stadig udsættes mange fasaner årligt – og heldigvis for det.
Det er muligt, at man er modstander af de store godsjagter, hvor betalende gæster eller forretningsforbindelser gennem en jagtdag bliver kørt fra såt til såt, og hvor missionen er at forsøge at ramme de fasaner, som et veldrevet jagtvæsen kan få til at flyve ind over skyttekæden. Men dette ændrer ikke på, at den massive udsætning af fasaner på de store godser ofte er en gevinst for de jægere, som enten ejer jorden eller lejer jagten på naborevirerne. Det er nemlig et faktum, at ingen jagtvæsener, som udsætter tusindvis af fasaner årligt, kommer i nærheden af at få afskudt 100 % af de udsatte fasaner. En stor del af disse udsatte fugle (op til 50 %) bliver nemlig ikke skudt samme år, og da man udsætter det samme antal fasaner år efter år, bevirker det, at en del af de udsatte fasaner får naturen og andre jægere gavn af.
På de mindre revirer skal man selvfølgelig ikke forvente, at dagen slutter af med en stor vildtparade. Derimod kan det gode og hyggelige kammeratlige selskab fuldt ud erstatte de manglende fugle på vildtparaden. Sagt på en anden måde, mindes man efter en jagtdag på de små revirer mere det gode selskab og forplejningen end antal af vildt på vildtparaden, når dagen er omme.
Et godt naboskab
Et godt naboskab er altid en god ting, og i jagtlig sammenhæng kan et dårligt naboskab ødelægge enhver jagt, og specielt når det vedrører de små revirer. Jeg vil derfor opfordre dig til at informere naboen om, hvilke datoer du har planlagt at afvikle din/dine fasanjagt/fasanjagter. Hvis naboen ikke er adviseret om dagens fasanjagt, men opdager dette ved, at en jagthund fra dit jagtselskab jagter en vingeskudt fasan inde på hans/hendes matrikel, skal du forvente en utilfreds nabo. Hvis naboen derimod kender til jagtdatoerne, og du samtidig har en god dialog med ham/hende, kan du komme ind på emnet om, at hunde jo ikke kender nabogrænser, hvorfor det kan hænde, at en jagthund forfølger en vingeskudt fasan ind over matrikelskellet, før den fanger fasanen og apporterer denne. Denne fasan tilfalder selvfølgelig naboen – hvis han/hun vil have den. Det bedste i en jagtsituation contra nabogrænser vil altid være, hvis du inviterer naboen med på jagt.

Den sikre såt
Da man ikke kan få en hel dag til at gå med jagt på et mindre revir, kan man derimod lægge en masse kræfter i, at frokosten (den sikre såt) bliver en kulinarisk oplevelse. Jeg kan i den forbindelse nævne en jagt, hvor jeg af en meget god ven bliver inviteret, hver gang der afvikles jagt. Nogle gange skyder vi mange fugle og andre gange betydeligt færre. Uanset antallet af fugle på vildtparaden er dagens højdepunkt for mig (og andre), uden tvivl den mad, som serveres efter jagten. At jagtherren er uddannet kok, gør selvfølgelig ikke den kulinariske oplevelse dårligere. Det er stort set de samme jægere, som kommer på denne jagt, og da de alle, ud over at være dygtige jægere, også er søde, rare, morsomme og behagelige at være i selskab med, er antallet af fugle på vildtparaden på disse jagter helt uden betydning.

Drikkepause
Afhængigt af, hvor stort et revir, man har, og hvor mange gange man skal flytte rundt på jagtgæsterne, kunne det være en god ide at indlægge en drikkepause i løbet af jagten. En drikkepause ude på reviret er ofte hyggelig og dejligt uformel, hvorfor jeg vil anbefale, at dette planlægges.
Det behøver ikke altid kun at være øl og vand, da mange på en kold dag vil værdsætte en kop varm kakao med flødeskum. Det kunne også være en kop varm suppe, og en slikskål med lidt lækker chokolade er altid et hit.
Jagthunden
I §24 i Lov om jagt og vildtforvaltning, står der:
Ved jagt med glatløbet haglgevær på ikke klovbærende vildt på og fra landarealer og i rør- og sivbevoksninger skal egnet apporterende hund medbringes.
En meget diffus skriftlig beskrivelse, som ikke stiller de store krav til hunden, men derimod lægger et stort ansvar over på jægeren.
Når vi vælger at gå på fuglejagt, kan det ikke undgås, at der indimellem kommer en anskydning, hvor for eksempel en fasan ikke falder stendød til jorden.
En vingeskudt fasan falder ikke umiddelbart død til jorden, og når fasanen rammer jorden, er den i stand til at spurte afsted for at komme i skjul. Denne vingeskudte fasan kan løbe langt, og hvis der ikke omgående bliver sat en virkelig god apporterende hund på denne fasan, er det ikke sikkert den findes.
Du som jagtherre på din egen jagt har derfor en pligt til at sørge for, at der findes mindst én (gerne flere) virkelig gode apporterende hunde, så alle fasaner, som falder ned fra himlen, også apporteres og opsamles – det skylder vi vildtet.
Fakler, bål og gran
Selvom der ikke bliver afskudt ret mange fugle på dagen, kan man godt gøre lidt ud af den afsluttende vildtparade. Hav derfor bål og gran klar, så vildtparaden, uanset antal af skudt vildt, lever op til etikken omkring, hvordan vi som jægere behandler det nedlagte vildt. Derudover vil et par fakler ved indkørslen til ejendommen om morgenen med al tydelighed vise, at dine jagtgæster er velkomne, og at du har gjort dig ekstra umage i dine forberedelser til en god jagtdag.
Jagtinvitation
Selvom alt foregår digitalt i denne tidsalder, kan man sagtens fremsende en jagtinvitation med Post Danmark. Den kan selvfølgelig også udsendes via mail/messenger eller andet, men uanset hvordan jagtinvitationen fremsendes, bør den være fremme i god tid.
Jagtinvitationen må gerne være festlig og skal indeholde alle de oplysninger, man som jagtgæst har brug for i forbindelse med jagtdagen.
Jagtinvitationen skal indeholde dato, mødetidspunkt og mødested samt oplysninger om, hvilken jagtform, man er inviteret til.
Det skal fremgå, om der er nogen form for forplejning som morgenmad, frokost eller lignende, hvilke patroner der må skydes med, ligesom der bør stå om, man skal (eller ikke medbringe) egen jagthund.
Selvom man ikke har tænkt sig at kontrollere, om alle nu har et gyldigt jagttegn, er det en god ide at skrive, at gyldigt jagttegn skal medbringes og forevises.
Parolen
Mange steder, og specielt på mindre jagter gør man efter min mening ikke altid nok ud af parolen. Man skal huske på, at det ikke er sikkert, at alle de inviterede jagtgæster er erfarne jægere eller jægere, som kommer meget på jagt. Nogle kommer måske kun på jagt 1-2 gange om året, hvorfor det er vigtigt, at sikkerheden gennemgås nøje.
Det bør præciseres, at man færdes med åbne bøsser (uden patroner i), når man ikke er sat på post. Hvis det er tilladt at skyde, mens man driver et stykke af, skal dette også tydeliggøres.
Omkring skydning til løbende vildt skal jagtgæsterne informeres, om der må/ikke må skydes til løbende vildt, ved skydning til løbende vildt bør man gennemgå sikkerheden ved disse skud meget nøje.
Det bør også skæres ud i pap, at der ikke må afgives skud under 45 grader til flyvende vildt – og her bør man demonstrere, at de 45 grader er i forhold til det omkringliggende terræn, og ikke i forhold til, hvor man selv står.
Når man skyder til flyvende vildt, og man ikke rammer med første skud, eller fuglen anskydes, skal man bestræbe sig på, at andet skud skal være mod den samme fugl.
Det burde ikke være nødvendigt at nævne dette, men det er måske alligevel en god ide at sige, at tomme patronhylstre skal opsamles, ligesom man skal være stille, når man er sat på post. Derudover skal det fremgå af parolen, om der må skydes, når man er sat på post, eller om der blæses i jagthorn på dagen.
Vedrørende, hvilke dyr der må skydes på jagtdagen, vil jeg opfordre til, at man under parolen siger, ”Der må skydes, hvad jagtloven tillader, på nær xxxxx” (her nævnes de jagtbare dyr, man ikke ønsker skudt på dagen), og for at ingen skal være i tvivl om, hvilke dyrearter, der på dagen må skydes, bør man præcisere dette ved at sige, ”Det vil sige, at der i dag må skydes fasankok, fasanhøne, skovsneppe, gråand og så videre”.
Parolen sluttes altid af med – er der nogen spørgsmål?
Fem gode fif som kan og vil forbedre jagten og jagtoplevelsen på et mindre revir
- Sørg for at have et godt naboskab, og informér naboen om dine jagtdatoer, evt. sammen med en jagtinvitation.
- Gør ekstra meget ud af den sikre såt.
- Afhængig af jagtdagens længde kunne du have et depot med drikkevarer (og eventuelt en slikskål med chokolade) placeret et sikkert sted ude på reviret.
- Sørg for, at der på jagtdagen er super gode apportører til stede.
- Et par fakler ved indkørslen til din ejendom vil du ikke få klager over. Tværtimod vil dette signalere til dine jagtgæster, at du har gjort dig umage. Sørg også for at have bål og gran klar til den afsluttende vildtparade.
LÆS OGSÅ