Foto: Johannes Krarup og producenterne.

For meget lys

Johannes Krarup i felten med testens omdrejningspunkt

En sådan oplevelse havde jeg med to kikkerter sidste efterår – en sigtekikkert og en håndkikkert. Det var kommet godt hen på morgenen, klokken var 8:30, og jeg sneg mig hen til et hjørne af en skovlysning. Solen stod lavt på himlen lige over træerne, men der lå stadig et tyndt lag tåge over brændenælderne og græsset. Kombinationen af dis og modlys kan være en stor udfordring for optikken. En af vores danske salmedigtere har en sentens, hvor han skriver “morgenlyset vælder ind”. Det er meget sigende for denne type udfordrende lys. Der kommer meget lys, som bliver spredt.

Afkodning af kontur

Der stod en rå mellem brændenælderne, og jeg kunne i håndkikkerten kun ane en svag kontur af dyret. Efter lidt arbejde med kikkerten kunne jeg konstatere, at det var et dyr til afskydning. Nu skulle jeg blot lægge riflen an og skyde. Men det var ikke bare ligetil. Det var faktisk en stor udfordring at finde dyret i sigtekikkerten.
Råen stod på omtrent 85 meters afstand. Normalt er det rimelig nemt at finde et dyr i sigtebilledet på denne afstand, selv med den højeste forstørrelse på 12 gange. Jeg var...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: