ABONNER OG FÅ MERE ADGANG TILMELD NYHEDSBREV

Cæsar Guerini Veni, vidi, vici

Cæsar kom, så og sejrede. Sådan var det for et par tusinde år siden, da det romerske imperium var på sit højeste, men på visse områder er det også sådan i dag, hvor Cæsar Guerini er trådt ind på markedet af våbenproducenter i Italien. TEKST: TORBEN MØLLER-NIELSEN FOTOS: TORBEN MØLLER-NIELSEN OG CÆSAR GUERINI

Cæsar Guerini er det yngste medlem i det voldsomt konkurrenceprægede felt af våbenproducenter i Gardone, den lille bjergby i Val Trompia lige nord for Brescia. I dette lille område har mange af Italiens bedste våbenmagere som f.eks. Zoli, Rizzini, Fabbri og selvfølgelig Beretta etableret sig.

Og for kun 17 år siden så endnu en våbenproducent dagens lys i området – Cæsar Guerini. Selvom firmaet er nyt, er navnet Guerini det ikke. Som så mange andre familier i området, har Guerini-familien været involveret i kunsten at lave fine våben i mange år. Men i år 2000 besluttede de to Guerini brødre Giorgio og Antonio at starte deres egen virksomhed. Et år senere gik de i kompagniskab med amerikaneren Wes Lang, og i 2002 kom de første geværer med navnet Cæsar Guerini på markedet, og siden da har de ikke set sig tilbage. I dag er de Italiens næststørste våbenproducent kun overgået af deres nabo mastodonten Beretta.

Jeg mødtes med Giorgio Guerini, administrerende direktør for Cæsar Guerini, i deres moderne hovedkvarter, hvor de også samler alle de våben, som de producerer, for at finde ud af, hvad der ligger bag denne success-historie i et meget konkurrencepræget marked.

Giorgio Guerini er stolt af sin virksomhed – og med rette. På kun 17 år er Cæsar Guerini blevet Italiens anden største våbenproducent.
Fine graveringer og smukt træ. Begge dele er der masser af i et Cæsar Guerini gevær – her en Apex model.

Fokus og skønhed

Giorgio Guerini behøver ikke at tænke længe over spørgsmålet. “Hårdt arbejde! 26 timers arbejdsdage”, siger han med et charmerende italiensk smil. “Held og passion! Vi var så heldige at møde Wes Lang og indgå et partnerskab med ham, da vi startede, så vi var i stand til at få fodfæste på det amerikanske marked meget hurtigt. Det amerikanske marked er enormt i forhold til de europæiske markeder, og desuden fokuserede vi fra starten på at lave geværer i mellemklassen rent prismæssigt, altså fra 2.000 til 8.000 Euro (15.000 til 60.000 kr.).



Men selvom 60% af vores geværer sælges til sportsskytter, prioriterer vi også at lave disse geværer med fine graveringer og smukt træ. Det er min holdning, at et gevær ikke kun skal ses som et værktøj men også som et stykke smukt håndværk. Og når vi ser på vores salgstal, ser det da ud til, at det også er, hvad vores kunder gerne vil have.”

Production faciliteterne er små, men travel. 4-5.000 våben forlader fabrikker hvert år.

Luksusproblemer

Cæsar Guerini har et lille problem. Ordrerne hober sig op, og personalet er på overarbejde hele tiden for at imødekomme efterspørgslen. De fleste våbendele laves af underleverandører, men hvert enkelt gevær samles i produktionslokalerne i kælderen hos Cæsar Guerini, og der er ikke tale om nogle få stykker men 4-5.000 geværer, som forlader fabrikken hvert eneste år. Man kunne godt øge produktionen, efterspørgslen er der, hvis de udvidede fabrikken, men det er ikke på tegnebrættet lige nu. I første omgang vil man gerne konsolidere virksomheden, nu hvor det går godt, for fortiden skræmmer. Mange små og mellemstore våbenproducenter har haft det hårdt i de sidste 20 år, og nogle har måttet dreje nøglen om.


Markedet for jagtvåben har især været hårdt ramt, men Giorgio Guerini håber, at dette snart ændrer sig. “Selvfølgelig producerer vi også geværer til jagt. Men vi har faktisk kun tre platforme til alle vores modeller. Den oprindelige som modellerne Summit, Tempio, Magnus, Maxum og også den nye Syren er bygget på. Så har vi Ellipse, som er et ægte “round body” gevær, og endelig den nye Invictus, der kom på markedet i 2014. Det eneste, vi ændrer på hver model i platformen, er løbene, sigteskinnen og skæftet, så det passer til skyttens krav, og det er uanset, om det er til en seriøs konkurrenceskytte eller en ivrig jæger.

Det er samtidig årsagen til, at der er fine graveringer på alle vores våben, og det er det samme med skæfterne. Vi køber virkelig god tyrkisk valnød til alle vore geværer, så uanset hvor meget du betaler for et gevær fra Cæsar Guerini, har det et ret flot skæfte til prisen. Alt i alt giver dette kunden ”value for money”, og det er helt essentielt, når man som os ønsker at sælge til kunder i mellempris segmentet”, siger Giorgio Guerini.

Invictus systemet sætter nye standarder for holdbarhed.

Nye modeller

Da jeg spørger Giorgio Guerini, om de har en ny model i tankerne, er svaret nej.  Invictus modellen kom på markedet for kun tre år siden, og Syren modellen til kvinder er også kun et par år gammel.

“Når vi laver en ny model, SKAL det være noget nyt. En ny farve eller en ny sigteskinne er ikke en “ny” model i vores terminologi. Nej, en ny model skal kunne fremvise noget helt nyt i forhold til tidligere modeller. Med Invictus har vi f.eks. ændret grænserne for holdbarhed i et high performance sportsgevær. Det er meget normal for et gevær, der bruges til konkurrenceskydning, at det med tiden viser tegn på slid i alle låsekomponenterne, herunder især slitage på låsebolten, som medfører slør, og at geværet ikke lukker ordentligt.

Med Invictus systemet er tappene i låsen erstattet med dele fæstnet på monoblokken til løbene og ikke i låsen. Det gør det meget lettere for en våbensmed at skifte sliddelene uden specialistviden eller særligt værktøj. Systemet gør også, at man kan eliminere alt slør i den nedre del af løbsenden ved at udskifte Invictus blokken, og dermed virket geværet som nyt og er klar til at skyde endnu en million skud.”

Syren modellen er lavet specielt til kvinder. Fine graveringer og smuk valnød er en selvfølge – også til et konkurrencegevær.

Noget til damerne

Cæsar Guerini har også skabt en ny model til kvinder – Syren. Men når antallet af kvinder, der går på jagt eller skyder konkurrence, kun ligger på 7-10%, kan det så overhovedet betale sig?

Igen er Giogio Guerini klar i mælet: “Ja, procentdelen er lille i forhold til mænd, men det absolutte antal er ret stort, i hvert fald i USA, som er vores primære marked, og man designer ikke et gevær til kvinder ved bare at farve det lyserødt. Og man laver heller ikke et gevær til kvinder ved bare at reducere vægten og dermed forøge rekylen, for så bliver det nærmest umuligt at skyde med!”

Som sædvanlig har Cæsar Guerini grebet udfordringen professionelt an, og man har lavet en helt ny model skræddersyet til kvinder.

Det første, de ændrede, var selve geværets proportioner. Den kvindelige anatomi er forskellig fra den mandlige, derfor lavede Cæsar Guerini pistolgrebet mindre/tyndere, og skæftet er i Monte Carlo stilen, så det passer bedre til kvindernes længere hals. Stort set alle andre dimensioner af modellen er også blevet tilpasset, ligesom vægten er blevet reduceret.

Man har imødekommet den større rekyl som følge af vægtreduktionen ved over borede løb med 5 tommer “forcing cones”, og Syren modellerne har naturligvis også udsøgt tyrkisk valnøddetræ og smukke graveringer som alle de øvrige Cæsar Guerini våben.

Selvom Syren modellen primært er bestemt for det amerikanske marked, kan den købes i Europa – og også i Danmark.

Smukke våben betyder ingen ting, hvis ikke kvaliteten følger trop. Hos Cæsar Guerini går skønhed og kvalitet hånd i hånd.

Skønhed versus kvalitet

Når man ser sig omkring i showroomet på øverste etage hos Cæsar Guerini, er det tydeligt, at smukt træ, fine graveringer og elegante proportioner spiller en væsentlig rolle i produktionen af våben. Men hvad med kvaliteten? Med så mange underleverandører, hvordan sikrer man så, at kvaliteten på hvert eneste gevær, som forlader fabrikken, er i top?

Svaret ligger i kælderen. Det er her at alle geværerne samles og kvalitetssikres og det er ikke bare noget, som forgår ved, at en lagerarbejder kaster et blik på våbnet. I dag er tolerancerne i en geværlås så små, at det ville være umuligt for det menneskelige øje at foretage en reel kvalitetskontrol.


Så sig goddag til en verden af digitale måleinstrumenter. Ikke alene har hvert eneste våben og dets dele sin egen stregkode, som følger det fra start til slut, og som sikrer, at Cæsar Guerini kan følge det i hvert eneste trin i produktionen og endda efterfølgende til kunden, der foretages også stikprøver på repræsentative dele i produktionsfasen, hvor delene måles digitalt. Hvis der findes den mindste afvigelse fra standarderne her, afsløres det med det samme, i hvilken del af produktionen, der kan være et problem, hvorefter man kan tage disse dele ud og sikre, at det endelige produkt er fejlfrit. Denne grundige kvalitetskontrol er naturligvis ikke billig, men den er alle pengene værd for Cæsar Guerini. “Vi laver smukke geværer, men vi laver også holdbare kvalitetsvåben til både amatører og professionelle. Kvaliteten er i højsædet, da det er vigtigt for vores kunder at deres våben fra Cæsar Guerini både ser godt ud og kan holde til at blive brugt flittigt på banen og på jagtreviret.

Jeg forlader Cæsar Guerini med det indtryk, at der her er en våbenproducent, som ikke forsvinder lige med det same og som nok skal forstå at sætte sit fingeraftryk på markedet ikke bare hos sportsskytterne, som er virksomhedens primære kunder lige nu, men også blandt de almindelige jægere som mig selv, der nyder synet og følelsen af at skuldre et smukt jagtgevær – som også er til at købe for penge. På vej ud går jeg forbi en af firmaets varevogne, der lige er kommet tilbage fra en konkurrenceskydning. Den er let at genkende med Cæsar Guerinis sorte og røde farver. Og på bagdøren star der i store, fede typer:

CÆSAR GUERINI

VENI – VIDI – VICI

John Doe

VIDEO: Find ud af hvordan Invictus systemet fungerer her.

VIDEO: Den nye Syren model til kvinder kan ses her.

Læs mere

Nyheder