Antallet af tyske svin registreret smittet med Afrikansk svinepest rundede sidste uge 2.000 og er nu på 2.025. Alene i uge 33 blev der fundet mere end 33 vildsvin med sygdommen i Brandenburg og 8 i Sachsen. Dermed fortsætter den eksplosionsartede øgning af den frygtede sygdom i nabolandet.

Især Brandenburg har været hårdt ramt. Siden den første tilfælde af svinepest blev konstateret den 10. september 2020, har Brandenburg meldt om 1.587 tilfælde.

Selvom der kun er fundet tre tilfælde af Afrikansk svinepest i husdyrhold, har udbruddet  allerede haft store konsekvenser for de regionale svinebønder og eksporten fra de berørte områder til flere internationale markeder er stærkt påvirket af situationen.

Læs også: Afrikansk svinepest fortsætter med at rykke nordpå i Tyskland

En periode uden tilfælde i husdyrbestande fik derfor sidste uge de tyske myndigheder til at ophæve en indført karantæne for svineproducenterne i Märkisch-Oderland og Spree-Neisse distrikterne (østbrandenburg).

”Opløsningen af ​​karantænerne er gode nyheder for svinefarmene i de berørte områder. Det gør det lettere at markedsføre grisene fra denne region,” sagde lederen af Brandenburgs Afrikansk Svinepest kriseteam, Anna Heyer-Stuffer. Hun appellerede til alle svinebønder om fortsat at overholde biosikkerhedsforanstaltningerne.

Ud over de karantæneramte svineproducenter har tyskerne opsat parallelle hegn en række steder langs grænsen til Polen, hvor alle vildsvin bortskydes.

Nærmer sig Danmark

Flere tilfælde af den frygtede sygdom er nu registreret mindre end 400 kilometer fra den danske grænse og de tyske myndigheder betegner spredningen nordpå på den polske side af grænsen som ”ukontrolleret”. Det har fået myndighederne i Mechlenburg-Vorpommern – nord for Brandenburg – til at opfordrer lokale jægere og landmænd til at være ekstra opmærksomme. Jægere, der indleverer dyr til destruktion i Mecklenburg, kan nu hæve 75 Euro per dyr. Kommer der udbrud i Mechlenburg-Vorpommern vil den afrikanske svinepest være få hundrede kilometer fra Danmark.

Afrikansk svinepest er en alvorlig virusinfektion. Den er normalt dødelig for vilde og tamme svin, men ikke farlig for mennesker. I september 2020 blev det første tilfælde af svinepest konstateret hos et vildsvin i Tyskland – i Brandenburg. Det var også her de første tilfælde af smitte hos tamdyr blev konstateret i sommer. Ud over Brandenburg er der konstateret en række tilfælde i Sachsen og nu tyder det på, at Mecklenburg-Vorpommern kan stå for tur. Danske jægere bør læse om forholdsregler mod Afrikansk Svinepest på Fødevarestyrelsens webside inden de tager på jagt i Polen og Tyskland.

Link til Fødevarestyrelses forholdsregler: Særlige forholdsregler når du har været på jagt i udlandet.

Læs også: Åteljakt på vildsvin – Skab en velfungerende foderplads