Klar til bukkejagt
Foto: Thomas Jerichow og Steen Andersen samt Szczepan Klejbuk, WildMedia og Ysbrand Cosijn/Shutterstock

Så nærmer en af årets vigtigste dage sig for de danske jægere. 16. maj begynder bukkejagten. En lang vinter – og for mange jægere – en lang ventetid er ovre. Nu gælder det den smukke forårsskov og markerne. Her er 10 bud på detaljer, som kan gøre bukkejagten mere vellykket.

Få styr på bukkene

Brug et par dage, inden jagten, på at gå tur og få styr på bukkene på dit revir. Ingen kan naturligvis vide alt eller bruge alt for meget tid i skoven, men bukkejagten bliver bare sjovere, hvis man ved, hvad der går, hvilke bukke man gerne vil skyde, og nogenlunde hvor de enkelte bukke går.

Et sikkert tegn på revirbukken er fejninger, hvor bukken har skrabet barken af mindre buske og træer for at vise rivalerne, hvor grænsen går.

At have lidt styr på, hvad der går på reviret, giver også mulighed for at forvalte bukkestammen lidt. Revirerne i Danmark er sjældent store, og derfor er der mange steder, hvor det kan være svært at planlægge, men der er både bukke derude, som bør skydes, og bukke, som er meget sjovere næste år.

Bukkejagten

Bukkejagten uden schweisshund?

Ingen bukkejagt uden adgang til schweisshund. Hav altid hund klar. Langt de fleste bukke lægger sig høfligt ned, når de er ramt, men af og til sidder skuddet bare dårligt, eller bukken nægter at erkende, hvornår det er slut. Er terrænet lukket, vil det være umuligt for en jæger at finde bukken, der ofte vil ligge og dø i noget krat mellem 50 og 1000 meter fra anskudsstedet.

Er bukken anskudt og løbet, bør du vente 20 minutter, før du går frem til stedet, så du ikke presser den til at løbe endnu længere væk. Kan du ikke finde den og ikke har hund med, markerer du det sted, hvor bukken blev ramt, og hvilken retning den løb, til schweisshundeføreren.

Bukkejagten med schweisshund

Lydløst tøj

Gå ikke på bukkejagten med tøj, der giver lyd. Forbavsende mange jagtforretninger sælger jagttøj, som giver en skrabende lyd, når man går gennem underskoven. Råvildtet hører godt, og det er ofte blikstille om morgenen. Knitren eller skrabelyde fra bukser og jakke høres klart.

Køb og anvend kun jagttøj i blødt materiale. Lad også være at vaske jagttøjet i stærkt parfumeret vaskemiddel inden jagten. Jo mere duft omkring dig, jo større risiko, for at bukken opdager dig.

Det samme gælder løse patroner i lommerne, der klirrer, eller andre løsthængende ting. En stille morgen hører dyrene det på lang afstand. Brug et læderhylster eller en lille plastkasse til patronerne.

patroner til bukkejagten

Camouflage

Camouflage er vigtigt på bukkejagten. Især hvis du skal pürsche og bevæge dig rundt i terrænet. Mange finder det lidt komisk at gå rundt klædt ud som en busk, men bukkene har helt styr på, at hoved, hænder og hud skal man se at komme væk fra. Derimod vil de sjældent reagere på en buskform, der står stille.

Samtidig er der andre dyr. Ikke mindst fugle, som også holder øje med skoven og skræpper op, hvis de ser noget farligt. Det ved bukken godt, og den er på vagt med det samme, hvis skovskaden begynder at skælde ud.

Der findes en række glimrende camouflage-sæt med blade. Det betaler sig.

udstyret iorden til bukkejagten

Bevæg dig vertikalt

Rådyrene ser klart horisontale bevægelser, men ikke helt så klart vertikale bevægelser. Har du set bukken, kan du kun røre dig, hvis han har hovedet nede for at esse eller kigger bort fra dig. Vær opmærksom på, at nogle bukke kan finde på at sænke hovedet for så, lynhurtigt, at rejse det igen for at se, om noget bevæger sig.

Bukkejagten og vildtet i sigte

Ud to gange om dagen

Gå på bukkejagten både morgen og aften. Nogle bukke har forskellige morgen- og aftenrutiner og viser sig kun et konkret sted én gang om dagen. Vælger du udelukkende at sidde på aftenpas eller pürshe om aftenen, kan du miste muligheden på den buk, du håbede at møde.

Vær ekstra forsigtig om morgenen

Vær ekstra forsigtig, når du bevæger dig om morgenen. Ofte står vildtet allerede derude, når du skal ud i terrænet. Både rå og buk har langt bedre mulighed for at opdage dig i mørke, end du har for at se dem først. I skov er det stort set umuligt at bevæge sig om natten, uden at vildtet hører dig. Til gengæld vil der ofte falde ro på efter bare 10 minutter, hvis du bevæger dig igennem et område og sætter dig op i et tårn eller en hochsitz.

Når du først sidder i hochsitzen, og der kommer en rå ud og esser foran dig, så husk, at jo nærmere du kommer brunsten (i august), jo større er sandsynligheden for, at der er en buk, som ligger eller står inde i en tykkelse og venter.

En god kikkert

En god kikkert er værd at kaste lidt ekstra penge i. Råvildtet er mest aktivt i skumringen. Både morgen og aften. Det gælder ikke mindst de ældre bukke. En lysstærk kikkert kan give dig de ekstra 3 minutter, som gør hele forskellen. Også en god sigtekikkert kan gøre en markant forskel på din skydning. Husk at variable kikkerter ikke skal være zoomede for meget ind, når du venter på bukken. Du kan altid zoome længere ind, når du har bukken i sigtet.

Ræve

Vær efter rævehvalpene på dit revir. Undersøgelser viser, at en dygtig ræv eller to kan dræbe mere end halvdelen af alle rålam i deres område. Hvis rævene får lov at spise løs af lammene, svækker det din bestand markant. Hvis du ikke selv har tid eller lyst, er der mange steder en eller flere jægere, der specialiserer sig i rævejagt. Invitér dem indenfor.

Skydestok

Det er ingen skam at bruge støtte eller skydestok. Målet er, at bukken skal ligge på stedet. Med støtte har du langt bedre mulighed for at afgive et korrekt placeret skud og dermed spare bukken og dig selv for en rigtig dårlig oplevelse.

På jagtrejsen

Skal du til udlandet og jage buk, åbner der sig nye muligheder. Her er tre ting at overveje, når du jager buk i udlandet.

  1. Indskyd igen, når du er ankommet. Det er bittert og kan være rigtigt dyrt at anskyde vildtet, fordi sigtekikkerten har fået et stød under rejsen.
  2. Er du på bukkejagt i brunsten, i august, anvender du sandsynligvis en lokkepibe. Den kan levere gode resultater den ene dag og være helt forkert næste gang. De fleste bruger Buttolo, men en ide kan være at medbringe flere forskellige lokkere. Nogle gange kan en buk komplet ignorere den ene, men umiddelbart derefter reagere stærkt på en anden model.
  3. Vær sikker på, at du har forstået de lokale jagtider. Mange steder må man skyde længere om aftenen eller tidligere om morgenen end i Danmark. Det ville jo være ærgerligt at opdage det efter to dages jagt.

Læs mere

Hvilken riffel til bukkejagt?

Få styr på din indskydning

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: