masaii kenya

I et relativt aktuelt nyhedsindslag på Kenyansk TV erklærer en gruppe vrede unge masaier bevæbnede med spyd krig imod løver og leoparder. Ifølge den ophidsede skare er de blevet svigtet af de kenyanske naturmyndigheder, som ikke tager masaiernes tab af kvæg og geder til de store katte alvorligt. Masaiernes syn på sagen er enkelt: ”Hvis en ged æder en leopard, så dræber vi den. Hvis en leopard æder en ged, så dræber vi den”. Samme logik gælder naturligvis i forholdet mellem løver og kvæg. Derfor tager masaierne i klippet nu sagen i egen hånd og går i gang med at udrydde løver og leoparder i deres nærområde.

Der er for så vidt intet nyt i dette. Kenyas løvebestand er reduceret med mere end 90 %, siden landet indførte et totalforbud imod storvildtjagt i 1977. Legal jagt har altså intet med løvernes skæbne at gøre. Der er nu mindre end 2.000 løver tilbage i landet, og myndighederne forventer, at de store katte kan være helt udryddede om 15-20 år.

I det sydlige Afrika ser det lysere ud for løverne. På grund af den høje værdi, som jagtturisme har tilført løverne, er bestandene mange steder enten stabile eller i svag stigning. If it pays, it stays.

Læs også

Markhor-pioner død

Stop krigen med ornitologerne