Af: Mads Dengsø Jessen

Biomixtur koster 89 kr. for en sprayflaske for 50ml og 159 kr. for 100 ml., der holder til ret mange ture i skoven. Se mere på koskov.dk.

FLÅTSPRAY

Den nye Biomixtur er en flåtspray som bevirker, at brugeren bliver uinteressant for de blodsugende mider, og dermed undgår at blive bidt. Mixturen er blevet til efter at udviklernes datter borreliose og mistede 2 år til sygesengen. De aktive stoffer i sprayen, som holder flåterne på afstand, er baseret på økologiske, æteriske olier samt forskellige økologiske tinkturer udvundet på bio-alkohol. Det er for eksempel citral, geraniol, d-limonene med mere.  Duften er ret mild og egentlig helt behagelig og velduftende. Mest af alt mindre det om en svag mandarinduft, eller i hvert fald citrus.

Du kan spraye mixturen på huden eller på tøj og støvler. Vi havde ingen problemer med pletter eller blegning af de materialer, der blev sprayet. Du skal blot holde sprayen cirka 20cm fra stedet du vil spraye, og så pifte mixturen på. Vi brugte sprayen mest op af støvler og underben, og så et par pift op ad armene – altså der hvor de små kryb gerne griber fat.

Biomixturen blev testet både på sheltertur med ungerne og jagtture herhjemme og i udlandet. Der kom ikke flåtbid en eneste gang på disse ture. Om det var mixtures skyld, er jo svært at sige, men på den tyske bukkejagt (vel at mærke uden brug af mixtur), kom jeg hjem med tre flåtbid. Det taler altså for, at Biomixturen gør sit arbejde og holder flåterne på afstand. Hvis det virkelig forholder sig sådan, er Biomixtur et af de nemmeste midler til at holde flåterne væk og borrelia ude af kroppen, og hvem vil ikke det?

PLUS:

Billigt: prisen er til at have med at gøre og sprayen er relativt drøj i brug.

Handy: Hverken de små ampuller eller den større flaske fylder særligt meget. De er altså lette at have med i tasken eller på rejse,

MINUS:

Utæt: Den ene af de flasker jeg testede (måske en mandagsmodel), var en smule utæt og lækkede ud i hætten. Det blev noget pladder i længden.

Thermacell koster 349 kr. for model MR300 som vi testede. Der findes forskellige størrelser refill af butan og insektmiddel. Se mere på funnordic.com, der også oplyser forhandlere.

Thermacell
Den lille håndholdte brænder fra Thermacell, har de seneste år placerer sig i front, når det gælder midler til at holde myg på afstand. Apparatet fungerer på den måde, at du installerer en lille patron med butan i bunden, mens der i gitteret på fronten indsættes en lille, blå pude med det aktive stof allethrin. Så tænder du et meget lille gasblus, som varmer puden op. Det udsender en gas og danner derved en ’boble’ af insektmiddel, der holder myggene væk.

Puden virker i omtrent 4 timer og når den bliver hvid, er det tid til at skifte, for så er al insektmidlet brændt af (patronen med butan op til 12 timer og holder altså cirka en jagtdag). De blå puder kommer indpakket hver for sig, er lette at have i lomme og der kan hurtigt stikkes en ny ind i apparatet. Men tag de brugte puder med hjem, (det gælder for øvrigt al affald!) for giften spredes let i vådmiljøer og fisk er særligt modtagelige.

På de lidt mere avancerede modeller er der bælteclips med, så du kan have den på dig hele tiden. Systemet er dog ret sårbart over for vind og vandring, det er jo en gas, som holder myggene væk, så er der blot moderat vind, falder effekten meget hurtigt.

Forcen ved Thermacell er altså anstandsjagt, hvor du sidder samme sted i længere tid, og vi testede især ved rævejagt og den tidlige hjortejagt. Det blev desværre ikke til ræv eller hjort, men faktisk heller ikke til nogen myg. Myggeplagen har ikke været synderlig stor i år, men alligevel vil jeg mene, at Thermacell gjorde antallet af myg betydeligt mindre. De forsvinder ikke fuldstændig, men det er grumme tæt på.

PLUS:

Anvendelighed: Brænderen er meget let at tænde og bruge. Det er ligeledes helt ligetil at se hvornår der skal skiftes både gas og insektmiddel. Det er desuden let at få fat på genopfyldning til brænderen.

Ingen indsmøring: Med brænderen slipper du langt hen ad vejen for at skulle spraye eller smøre dig med forskellige typer insektmiddel.

MINUS:

Gift:  Godt nok skulle det være et relativt mildt insektmiddel (allethrin), der gemmer sig i de små puder, men er det virkelig os jægere, som skal tage ekstra gift med ud i naturen?

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: