Foto: Lisa Yeomans, Alexis Pantos og Shutterstock
Illustrationer: Joe Roe

Virkelighedens Indiana Jones

Der er varmt på zoo-arkæolog Lisa Yeomans´ kontor på Københavns Universitet. Alligevel er hun iført en let fleecetrøje, der er lynet helt op.

Hun er vant til langt højere temperaturer. Hvert år siden 2012 har hun sammen med sit team været i Jordan for at udgrave nogle bopladser, kaldet Shubayqa 1 og Shubayqa 6, der har henholdsvis 14.500 og 11.500 år på bagen. Altså regnet fra 1950, forklarer lektor Yeomans, men i dette store bakspejl virker de knap 70 år fra 1950 til i dag som en dråbe i havet.

Udgravningsperioden skal dels passes ind med hendes, projektleder Tobias Richter og de andre forskere og studerendes undervisning på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, dels skal den ikke kollidere med ramadan, fordi de lokalt ansatte hjælpere i så fald ikke må spise og drikke i løbet af dagen, hvorfor det også ville være uhøfligt, hvis forskerne gjorde det. Et år måtte de derfor tage af sted i august og arbejde i 50 graders varme.

Klassisk arkæologisk arbejdsplads.

I begyndelsen boede forskerholdet i telte, men de sidste par år har de lejet et hus i en landsby 40 minutters kørsel – det...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: