Man kan få meget høj kvalitet for små penge med en engelsk kasselåsbøsse. Denne har ejektor, damascerede piber og skæftetræ af høj kvalitet.

Foto: Jens E. Perto og Westley Richards

Fra midt i 1800-tallet og indtil 2. Verdenskrig perfektionerede man i England side-by-side-haglbøssen. Gennem et hæsblæsende udviklingsarbejde lykkedes det at finde den bedste kompromis mellem styrke, vægt, balance og det, englænderne kalder ’pointability’– førbarhed. Den engelske stil og de nævnte kvaliteter er så indlysende, at man ikke behøver at være ekspert for at genkende dem, så snart man får en engelsk bøsse af høj kvalitet i hænderne.

Derfor har engelske haglbøsser af høj kvalitet bevaret deres værdi i langt højere grad end produkterne fra deres konkurrenter på kontinentet. Specielt til småvildtjagt, hvor man bærer bøssen langt mere, end man skyder med den, er en let bøsse en stor fordel.

I modsætning til en udbredt fordom behøver du dog ikke at være velhavende for at udleve en passion for gamle engelske våben af høj kvalitet. Hvis du er villig til at gå lidt på kompromis, er det fuldt muligt at blive både den lykkelige ejer og bruger af en engelsk bøsse af høj kvalitet til samme pris som en ny over/under fra Browning eller Beretta.

Baggrunden er, at mange af de faktorer, som forringer en bøsses handelsværdi, slet ikke eller kun i ringe grad påvirker dens brugsmæssige kvaliteter. Når du kender disse faktorer, er det kun et spørgsmål om, hvilken grad af kompromis du er villig til at leve med for at opleve fornøjelsen af at gå på jagt med en gammel engelsk bøsse af høj kvalitet.

Navn

Hvor?

Efter at have gennemgået de vigtigste faktorer for prisdannelsen melder det naturlige spørgsmål sig om, hvor disse herligheder findes.

Traditionelt set er der ikke det store udvalg af denne type bøsser i våbenbutikkerne, selvom det er blevet bedre de senere år. Vil du have en gammel englænder i våbenskabet, er auktionshusene og internettet som regel de bedste steder at lede, sammen med de forskellige udendørsmesser herhjemme og især i Storbritannien.

At købe på auktion giver mulighed for at opnå særdeles favorable priser, men rummer også risiko for at få våben med fejl, som ikke er umiddelbart synlige. Det bedste er naturligvis at se bøssen først.

Køber du i udlandet, er der lidt papirarbejde med importen, men ikke mere, end en hvilken som helst entusiast kan overkomme. Både handlere og auktionshuse er behjælpelige med de nødvendige papirer og tilladelser i England.

Det mest oplagte sted at gå på kompromis i din søgen efter en fin gammel englænder, er fabrikatet. Glem alt om at finde en Purdey, Holland & Holland eller Boss & Co. til små penge – den slags sker kun i eventyrene.

Graveringerne betyder meget for en bøsses pris. Holland & Hollands model Badminton er reelt set en model Royal med mindre gravering. Prisen ligger som regel et stykke under prisen på topmodellen.

Graden og kvaliteten af graveringerne har imidlertid betydning. Fx er forskellen på en Holland & Hollands model Royal og samme firmas model Badminton reelt kun mængden og typen af graveringerne. På brugtmarkedet er prisen på en H&H model Badminton imidlertid ofte kun mellem halvdelen og to tredjedele af prisen på en tilsvarende model Royal.

Langt bedre forhold mellem pris og kvalitet kan du dog opnå ved at købe en ’best grade’-bøsse fremstillet af en af de mange mindre berømte engelske bøssemagere. Og selv hvis firmaet har haft hjemsted i London, er deres bøsser langt billigere end produkterne fra ’de tre store’ – typisk varierende fra en til to tredjedele af den pris, som de mest kendte navne kan indbringe. Alligevel vil jeg påstå, at såfremt man tildækkede de indgraverede navne på bøssen, ville meget få skytter nogensinde kunne kende forskel på en meget bred vifte af disse ’best grade guns’.

Selvom du får ekstremt meget kvalitet for pengene, er de ovennævnte bøsser dog stadig tre-fire gange så dyre som en af de populære nye bockbøsser fra Beretta eller Browning, og de falder dermed lidt uden for sigtet med denne artikel.

Man kan få meget høj kvalitet for små penge med en engelsk kasselåsbøsse. Denne har ejektor, damascerede piber og skæftetræ af høj kvalitet.

Låsetype

Den vigtigste faktor for prisen på en bøsse er, om den har sidelåse eller boxlås. Snobberiet omkring navnet på en bøsse overgås kun af snobberiet omkring valg af låsetype. Selvom sidelåsbøsser fra firmaer i London anses for toppen af kransekagen, har man i England fremstillet masser af kasselåsbøsser af meget høj kvalitet – både når det gælder fremstillingen af bøssen og dens skydeegenskaber.

På trods af mange rygter og fordomme er der imidlertid ingen praktisk forskel på hverken styrken eller funktionaliteten af en sidelås og en kasselås. Derimod er der stor forskel på fremstillingsomkostningerne og på det areal, som man kan dække med graveringer, og det har erfaringsmæssigt haft stor betydning for ’snobeffekten’.

En fuldgraveret kasselåsbøsse med fornemt skæftetræ og tilhørende kuffert koster derfor ofte kun en tredjedel eller mindre, end man må give for en tilsvarende sidelåsbøsse – uden man overhovedet går på kompromis med de skydemæssige kvaliteter. Selv vil jeg vil til enhver tid foretrække en kasselåsbøsse af høj kvalitet frem for en træt og slidt sidelåsbøsse fra en nok så kendt producent.

Kalibervalget for din nye drømmebøsse er nok givet til at være en 12’er, for i de senere år er det især i England og USA blevet moderne at skyde med mindre kalibre. Eftersom der i England før 1. verdenskrig blev fremstillet 500 bøsser i kaliber 12 for hver i kaliber 16, og 10.000 for hver i kaliber 20, er de sidstnævnte blevet meget dyrere i de senere år. Herhjemme kan man derimod ofte få en bøsse i kaliber 16 endnu billigere end en 12’er eller 20’er – og faktisk får man her den bedste af alle verdener med hensyn til vægt, rekyl og skudbillede, men det er en anden historie.

Ejektor og brugsspor

Ud over de nævnte faktorer er der stadig en række ting, som reducerer handelsprisen på en brugt bøsse. En af de vigtigste er, om bøssen har ejektor eller ej. Der er meget lidt efterspørgsel på bøsser uden ejektor – også selvom den kun har praktisk betydning for meget få jægere og på meget få jagter. Alt andet lige kan en manglende ejektor nemt reducere en bøsses pris til omkring halvdelen af dens sidestykke med ejektor.

Den mest afgørende faktor for prisen på en given bøsse er dog dens stand. Jo mindre synlige sporene af dens brug er, desto højere er prisen. Og mens småskrammer på et skæfte kan rettes op, og metaldele kan blive ombruneret, er der ikke meget, man kan gøre ved rustgruber i løbene. Derfor er løbenes tilstand den mest afgørende faktor for bøssens værdi – også selvom rustpletterne er så få og små, at de ikke har nogen betydning for hverken sikkerhed eller brugen i øvrigt.

Du skal her huske, at det ikke er antallet af skud, en bøsse har affyret, der bestemmer løbenes slid og dermed godstykkelse, men antallet af besøg hos bøssemageren for indvendig oppolering og udvendig brunering. Selvom en bøsse således stadig er fuldt brugbar og forsvarlig at anvende, er det afgørende for prisen, om løbene er pletfrie eller ej. Ofte vil dårlige, men brugbare løb betyde en reduktion af brugtprisen til mellem halvdelen og to tredjedele.

Skæftet

Gamle bøsser har ofte korte skæfter, eftersom gennemsnitshøjden omkring forrige århundredskifte var noget mindre end i dag. Er du ikke så lang, kan du have en fordel rent prismæssigt, eftersom der er grænser for, hvor meget man kan forlænge et skæfte, uden at det skæmmer bøssen.

Omskæftning har ikke nogen nævneværdig betydning for prisen, såfremt arbejdet er af samme kvalitet som bøssen i øvrigt. Men eftersom det er dyrt at omskæfte, er det som regel kun på meget kostbare bøsser, at det er lønsomt at omskæfte. Desuden bliver tilpasning og trækvalitet sjældent af ligeså god kvalitet som på det oprindelige skæfte.

Her er det en trøst, at selv fuldstændig revnede skæfter ofte kan sammenføjes med trædyvler og moderne tokomponentlim, uden at styrken bliver reduceret, og uden det for alvor skæmmer bøssen. Prisen for en bøsse med knækket skæfte kan man derimod ofte få reduceret ganske betragteligt på grund af omkostningerne til en omskæftning.

Piber

Damascerede pibers styrke er ikke ringere end stålpiber. På grund af de smukke mønstre i materialet er bøsser med damascerede piber i dag eftertragtede – som denne Cole & Son fra ca. 1890.

Bøsser med kortere piber end 71 cm har ikke været særligt efterspurgte i de sidste mange år, og det er afspejlet i prisen. De fleste gamle engelske bøsser vil have en pibelængde mellem 70 og 76 cm, men af og til finder man eksempelvis letvægtsbøsser med kortere piber. Eftersom bøsser med kortere piber end 71 cm ikke har været særligt efterspurgte i en årrække, kan du ofte få disse til en meget overkommelig pris, såfremt du kan leve med dette kompromis.

Indtil Teague-teknikken (hvor man indsætter nye foringer i piberne) kom frem for nogle år siden, var der to måder at renovere en bøsse på, hvis løbene var så beskadigede eller rustne, at de ikke kunne repareres: Den ene måde var at udskifte piberne, hvilket er kostbart, og særligt kostbart hos de mest berømte bøssemagere.

Af samme grund finder man derfor ofte bøsser fra disse bøssemagere, som har fået nye piber fremstillet af en anden bøssemager (typisk i Birmingham). Disse bøsser vil normalt have skydemæssige kvaliteter, som ligger meget tæt på de oprindelige, hvorimod handelsværdien er reduceret mærkbart, selvom de moderne piber vil holde meget længere end de gamle.

Den anden metode at reparere ødelagte piber er den såkaldte ’sleeving’. Der er reelt set tale om samme ’Monoblock’-teknik, som er udbredt på kontinentet. Ved sleeving tager man den eksisterende kammerende af bøssen og skærer af, hvorefter man udborer den, så man kan lægge et par nye piber ind og lodde dem fast til kammerenden. Teknikken har ingen betydning for våbenets styrke, men hvis de nye piber ikke har samme godstykkelse og materialefordeling som de oprindelige, kan sleeving påvirke bøssens balance. Da det er dyrt at lave tynde bøssepiber, holder man ofte vægten på en sleeved bøsse nede ved at montere 71 cm piber, selvom bøssen oprindeligt havde 76 lange piber. Efterfølgende kan balancen evt. være justeret.

Som en tommelfingerregel er sleevede bøsser kun omkring halvt så dyre som tilsvarende med originale piber, selvom tendensen de senere år er gået i retning af lidt stigende priser på sleevede bøsser fra de mest berømte producenter.

Mit eget valg

Nyttige adresser

plguns.dk
bruun-rasmussen.dk
lauritz.com
bonhams.com
holtsauctioneers.com
guntrader.co.uk
ukgunroom.com

Eftersom der er så mange variable i valget af bøsse, giver det ingen mening at forsøge at give priseksempler. Jeg vil bare fastholde, at hvis du ønsker at skyde med en usnobbet englænder, behøver du ikke at betale mere end for en af de nævnte populære nye bockbøsser fra Beretta eller Browning. Det kan tage noget tid at finde den rette, men det er det halve af fornøjelsen at shoppe rundt på internettet og auktionerne.

Selv var jeg et par år om at finde min. Som håbløs anglofil måtte jeg naturligvis have en engelsk all-roundgun, som ikke er for fin til at tage med på jagt, hvor ingen med deres fornuft i behold ville medbringe en London Best Gun – som eksempelvis andejagt ved saltvand.

Mit eget valg: en Westley Richards droplock med singletrigger.

Jeg vaklede mellem flere fornemme boxlåsbøsser fra engelske bøssemagere i provinsen (og sikkert alle fremstillede i Birmingham), men pludselig en dag var løsningen der: På en auktion kom en Westley Richards droplock til salg. Den havde sleevede piber og var en såkaldt model ’Gold Name’, hvilket vil sige, at den er helt uden gravering, men kun har producentens navn indlagt i guld på siderne af basculen. Desuden havde bøssen single trigger – endda med løbsvælger. En nøjere undersøgelse viste, at bøssen var nummer et af et par, og at den var fremstillet ca. 1905.

På en rødhønsejagt i Spanien måtte min Westley Richards være makkeren til min langløbede Boss & Co. Selvom jeg skød ganske mange fugle, kunne jeg ikke konstatere forskel i træfningen – på trods af de kortere piber på Westley’en.

Jeg fik bøssen med et bud på små £1100, inklusive salær, og lod den efterfølgende renovere, så der ikke længere var slør i hovedbolten. Da navnet på bøssen var indlagt i guld, besluttede jeg mig for at lave det, amerikanerne kalder ’funeral grade’, altså helt sort, som kontrast til guldindlæggene. Skæftet fik jeg forlænget med en Silver’s pad, længden passer mig, og desuden fik jeg justeret højden og cast off til mine mål. Prisen for min nye øjesten blev stort set det samme som for en Beretta Silver Pigeon.

Jeg ville naturligvis gerne have haft bøssen med de originale piber, som sandsynligvis var 76 cm lange. Men en sådan bøsse i samme stand koster i dag mellem £4.000 og 6.000, og jeg må erkende, at jeg ikke kan konstatere, at jeg træffer bedre med min langløbede Boss. Blandt andet fordi det er den bøsse, jeg bruger mest, er det er faktisk med min Westley, at jeg har præsteret nogle af de mest spektakulære træffere i min karriere som fuglejæger – selvom det ikke siger særligt meget ifølge mine såkaldte venner.

Læs også: Over/under eller side-by-side?

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: