VILD VELSMAG

Maj-måned er for mig noget nær den mest perfekte råvaremåned. Ikke mindst nu hvor bukkejagten går ind, men også fordi alle de spæde grøntsager kigger frem.

Jeg er altid på jagt – på jagt efter den gode smag. Det er jo individuelt, hvad man synes smager godt, og hvad man bryder sig om, og jeg har lært fra mig i de sidste 15 år, at man skal smage noget 10 gange, førend at ens smagsnoter udvider sig og accepterer smagen som en nydelse.

I det gastronomiske univers bevæger man sig i de fire kendte smagshjørner: sur, sød, bitter og salt – og så lige en smutvej, som er værd at stifte bekendtskab med – Umami. Umami er ganske ufarlig, men dog japansk og betyder ”Essensen af Velsmag” – den benævnes som den femte smag. Forskere har forgæves forsøgt at forklare ordet umami, og kan bedst beskrive det som ’smagen du ønsker mere af’, en proteinrig mundfyldig kødsmag, som får os til at føle velsmag.

Du kender selv til smagen af umami, når du vil smage noget til evt. en sovs eller en gryderet. Hvad er det, der gør, at lige netop denne ret smager så godt, at man får lyst til at spise mere? Du har sikkert selv køkkenskabene fyldt med umami som f.eks. ketchup, soja, ansjospasta eller...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: