Foto: Mads D. Jessen og Fjällräven samt Igor Klyakhin/Shutterstock

Så nu tager vi fat på en af de vigtigste forudsætninger for at vågne frisk og udhvilet: Soveposer.

Når du er på udkig efter en sovepose, som du kan have med i felten, vil en af de vigtigste beslutninger være, hvilket fyldmateriale du skal vælge – naturligt eller syntetisk. Det er nemlig i forhold til fyldet, at du vil få forskellige muligheder, hvad angår isoleringsevne, vægt, vandafvisning, og ikke mindst forskel i prisen. Både soveposer med dun og syntetfyld vil have fordele og ulemper, så valget af den rette sovepose kan gøre forskellen fra en kold og klam nat, til en klar og veludhvilet jæger.

Forskelligt fyld

Det et stadig de naturlige produkter som dunfyld (nederst), der bedst holder på varmen i forhold til vægten. I de seneste år er de mange nye syntetprodukter dog kommet godt med, og Supreme Microloft (øverst), som bliver testet her, giver også en rigtig god isolation.

Hele pointen med de forskellige typer af soveposer, og det at holde sig varm i det hele taget, ligger gemt i termodynamikken. Kort sagt handler det om at fange stillestående luft – jo mere, jo bedre – og få det varmet op. Derfor er det lette og fyldige materialer, der totalt dominerer for soveposer.

Her er der bredt set to typer; de...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: