Foto: Diverse

”Bly ødelægger hjernens evne til at lære nyt – måske er det grunden til, at nogle jægere har svært ved at vænne sig til de nye tider: De har spist for meget bly.”

Bly

Blyholdige projektiler
Allerede for ti år siden var der stærke og virkningsfulde alternativer til de blyholdige projektiler.

For at gøre det helt kort: Bly er giftigt. Det er et tungmetal – nummer 82 i det periodiske system – med en massefylde på 11,34 og rimeligt blødt. Et helt ideelt metal til hagl og projektiler. Imidlertid bliver bly i stor stil udfaset på globalt plan, for, når det først er kommet ind i kroppen på menneske og dyr, så ophobes det og fører i sidste ende til skader på knoglemarv, nervesystem, lever, nyrer og de hormonproducerende organer. Blyforgiftning opstår typisk, fordi man indtager bly gennem luften eller kosten, og en forgiftning er farlig og kan for børns vedkommende vise sig som svære hjerneskader og for alle mennesker i værste fald være dødbringende. Med andre ord et usundt stof, som man bør undgå – for enhver pris.

Udfaset

Bly Fragmenter
Blyfragmenter spredt rundt om og langt fra sårkanalen i e blyskudt vildtkrop. Små fragmenter som i mange tilfælde ender på middagsbordet.

Det er årtier siden, at bly blev udfaset i...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: