I den nordligste af de australske provincer – Northen Province – er bestanden af saltvandskrokodiller (som er verdens største krybdyr) gået fra omkring 3.000 i begyndelsen af 1970’erne, hvor dyrene blev fredet, til mere end 200.000 nu. Som en konsekvens af de mange krokodiller oplever provinsens 246.000 indbyggere stadigt oftere farlige sammenstød med de enorme prædatorer.

Frem til fredningen i 1971 blev krokodillerne officielt betragtet som skadedyr, og jagt var mere eller mindre fri, indtil bestanden var næsten udryddet. Siden har dyrene haft næsten fuldstændig fred i snart 50 år, og nu er der ved at være flere, end de lokale og turistindustrien kan håndtere.

En del eksperter peger derfor på dels at genindføre jagt, men samtidigt at gøre det som en reguleret jagt med mulighed for, at lokalsamfundet kan tjene penge på jagtturisme og derigennem – efter afrikansk forbillede – skabe incitamenter til bevarelse af en sund og levedygtig bestand.

Saltvandskrokodiller kan blive mere end 6 meter lange (rekorden er 6,17) og veje over 1.000 kg. De ældste menes at være op imod 100 år gamle eller til og med lidt mere.

Hvem ved? Måske bliver det i vor tid muligt at jage krokodille i Australien? – og hvis vi...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: