Foto: John A Cameron, Seyms Brugger, De-Frozen og Robert Nyholm/Shutterstock

1Politikere vil mindske Skotlands kronvildtstamme

Den skotske regering under ledelse af Nicola Sturgeon lægger ikke fingrene imellem i forhold til forvaltningen af den hjemmehørende stamme af skotsk kronvildt. Regeringen vil reducere bestanden, der nogle steder overstiger 20 dyr pr. kvadratkilometer, til under fem dyr pr. kvadratkilometer. Altså en reduktion på op til 75 %. Man vil gennemføre reduktionen med tvang i form af straffe til jordejere, der ikke makker ret, eller ved at sætte statsansatte reguleringsjægere ind på private ejendomme med ”for tætte” bestande. Den officielle forklaring på ønsket om den dramatiske reduktion er, at man vil ”rewilde” det skotske højland. Ifølge politikerne er der for mange krondyr til, at man kan genrejse den skov, som regeringen mener hører til i højlandet.

Tilhængere af dramatiske kronvildt-reduktioner lægger dog ikke det mindste skjul på, at der også ligger helt andre motiver bag ønsket om en mindre kronvildtstamme. Det har længe været et varmt politisk emne i Skotland, at en stor del af de store skotske højlandsgodser gennem årene er faldet i hænderne på kapitalstærke...

Få adgang til denne artikel samt alt indhold på JVV.dk - inkl. seneste 2 års magasiner - fra 39 kr. per måned . Se alle muligeder her. Log ind og læs artiklen straks: