Test af klassisk jagtkniv fra Saladini

Den italienske knivfabrikant Saladini er forholdsvis ny på det danske marked. Vi har testet en af deres jagtknive.

3626

Italienerne kan bare noget med æstetik. Læderskeden i kernelæder smyger sig om Saladini-jagtkniven, og selve kniven er med sine skaller i bøffelhorn og sit brede drop point-blad så klassisk køn, at bad du en gruppe jægere lukke øjnene og forestille sig en jagtkniv, ville de fleste se denne kniv for sig.

Saladini-kniv
Saladini-kniven er en klassisk køn jagtkniv.

I praktisk brug viser den også sit værd, for det forholdsvis korte, brede blad er rart at arbejde med. Vi brugte bl.a. kniven til at flå og forlægge en sommerbuk med. Selvom man som bekendt mere trækker end skærer skindet af et stykke råvildt, fik vi en tydelig fornemmelse af, at kniven vil være god til at flå og forlægge større stykker vildt med, hvor man i højere grad skal bruge knivskæret. Det gælder både, når skindet skal forberedes i felten og skrabes frit for fedt til senere konservatorarbejde, og når vildtet derefter skal grovforlægges.

Skæfte og stål

Vi var nysgerrige efter at afprøve, hvordan de blankpolerede skaller i bøffelhorn ville ligge i hånden, når kniven er smurt ind i blod og fedt. Der var dog ingen problemer med, at kniven smuttede rundt i hånden, for grebet er forholdsvis kantet og har en markant udskæring til pegefingeren, hvilket får kniven til at ligge stabilt i hånden.

Saladini-kniv
1070-stålet er et udmærket knivstål. Men du skal sørge for at tørre bladet godt af, særligt efter regnfulde dage på jagt. Ellers vil kniven ruste.

At kniven er fuldtanget og fremstillet i 1070-stål med en hårdhed på 58 hrc, gør, at den vil kunne klare forholdsvis hårdt arbejde. Men 58 hrc er ikke hårdere, end at du oftere vil skulle skærpe kniven end med en række andre jagtknive på markedet. Til gengæld vil den være lettere at skærpe end knive i hårdere stål. 1070-stålet er udmærket, men det er kulstofholdigt og vil ruste, hvis ikke du er opmærksom på det.

En kniv til mange år

Den største anke mod kniven er den måde, den sidder i bæltet på: Skedens bæltestrop sidder midt bag på skeden, hvilket gør, at kniven sidder højt og meget tæt ind til kroppen, når du bærer den. Bærer du kniven foran eller bag i bæltet, vil skaftet derfor enten bore sig ind i maven eller i lænden på dig, hvis du bøjer dig forover eller bagover. Den eneste løsning er at bære kniven i siden, men selv der sidder den så tæt ind til kroppen, at det i hvert fald vil kræve tilvænning at bære den.

Saladini-kniv
Bæltestroppens placering gør, at kniven sidder højt i bæltet og let gnaver ind i maven eller i lænden.

Selvom dette trækker fra, er Saladini-jagtkniven dog en god og køn kniv, som i sin håndlavede kvalitet og æstetik ligger tæt på andre knive på markedet, der er væsentligt dyrere. Kniven vil, med lidt pleje, kunne holde i mange år og vil, pga. skeden i kernelæder, blot blive kønnere og kønnere, efterhånden som den får patina efter mange jagter.