Nyjæger

Som nyjæger kender du måske de fire klassiske typer haglgeværer, du kan vælge imellem:

  • side by side
  • over/under
  • pumpgun
  • halvautomat

Det er sjældent, at en nyjæger vælger side-by-side-geværet som deres første haglgevær. Denne type gevær med piberne ved siden af hinanden fylder ikke meget på hylderne og heller ikke meget blandt jægerne rundt i landet. Nogle vælger side-by-side, fordi det er en slags familietradition, og fordi de måske har skudt med deres bedstefars gamle gevær. Nogle vælger denne type, fordi de gerne vil være med i den ’klub’ af jægere, som har trang til tradition og klassisk jagt. Det betyder, at geværtypen prismæssigt starter i det, vi kan kalde mellemprisklassen – fra 20.000 kr. og opefter. Og som nævnt er der ikke mange nye at finde.

En nyjæger vælger i stedet en over/under. Det er sådan, 99 % af geværerne ser ud på skydebanen og på jagt. Over/underens udbredelse tog for alvor fart i slutningen af 60’erne, og siden har specielt italienske masseproducerede over/undere domineret markedet. I dag har de fået en del konkurrence fra de tyrkiske producenter. Kigger du på hylderne med over/undere, starter priserne helt nede omkring 3.500 kr. for geværer, som i rigtig mange tilfælde har en god kvalitet.

jagtforretning_2
Det kan være en jungle at navigere i våben som nyjæger.

Du kan også købe et pump action-haglgevær. Men det er de færreste, der vælger denne type som førstegangskøber. Det er et enkeltløbet gevær, hvor du lader og spænder hanen på geværet ved at trække forskæftet tilbage. Det er en gammel opfindelse, og det er et meget stærkt og funktionssikkert gevær. Geværet har mange tilhængere blandt strand- og havjægere, og det er ikke en dyr geværtype: Der findes mange billige udgaver af pumpguns, som er produceret i Tyrkiet eller i USA. Her starter vi igen helt nede på 3.000-4.000 kr.

Det halvautomatiske haglgevær er blevet populært i de senere år. Det er et enkeltløbet gevær, hvor det enten er rekylen eller gastrykket, som smider den afskudte patron ud og lader en ny patron i kammeret. Det er hurtigt og meget effektivt, men det har stadig kun to patroner til rådighed. De fleste halvautomater bliver typisk solgt til yngre jægere, som dyrker krage- og duejagt eller havjagt. Det er mest udbredt, at halvautomaten er gevær nummer to i skabet.

Både i Tyrkiet, Italien og USA bliver der produceret halvautomater til priser, der starter et pænt stykke under 5.000 kr.

Over/under vinder nyjæger-valget
Ser vi bort fra tradition og påvirkning fra andre, samt det velkendte “jeg vil ha’ en, som alle de andre har”, er der mange gode grunde til, at det er blevet over/under-geværet, som er det dominerende gevær blandt danske jægere.

Først og fremmest bliver der produceret så mange af dem, at der er stor konkurrence på dette marked, og dermed er der også mange udgaver i den billige, meget konkurrencedygtige ende af skalaen. Derudover er der bred enighed om, at det er lettere for nybegyndere at skyde med et over/under-gevær. At kigge ud over et enkelt løb med en smal sigteskinne gør, at både foranhold og reaktionstid i bogstavelig forstand er mere overskueligt. Endelig bliver over/under-geværer næsten altid fremstillet med en enkelt aftrækker, så du ikke skal flytte fingeren, når du skal afgive skud nummer to. Det gør det også lettere at skyde med geværet.

Til over/underens fordel tæller også, at rekylen er mindre mærkbar end med en side-by-side. Det direkte bagud-tryk ved skudafgivelsen bliver mere centreret med en over/under, og geværets vægt er ofte omkring 500 gram højere end en side-by-side, hvilket er afgørende for den følte rekyle.

jvv_nyjaeger_hagl_020
Som nyjæger er det godt at gå til eksperterne.

Der skal trænes mere med en side-by-side for at få styr på både foranhold og evnen til at skyde på det rigtige tidspunkt. Til gengæld er stort set alle side-by-side-geværer meget lettere at bære rundt på end de tungere over/undere, og de er nemmere at lade efter to skud, fordi geværet ikke skal knækkes så meget som et over/under-gevær.

De to øvrige typer haglgeværer har de samme fordele som over/under-geværet: Du kigger ud over et enkelt løb, og geværet har kun en enkelt aftrækker. Til gengæld er de noget sværere at genlade: Du skal træne en del på at smide to nye patroner ind i en pumpgun eller halvautomat, når det skal gå stærkt. En særlig fordel ved disse geværer er, at selvom de ofte er letvægtere, er rekylen i nogle modeller mærkbart mindre på grund af, at en del af energien i skuddet bliver overført til ladesystemet.

Geværet skal passe til enhver også en nyjæger
Der vil være mange nyjægere – og andre jægere – som skyder lige godt med den ene eller den anden type haglgevær. Det afgørende er, om du skyder med et gevær, som passer til dig, din anatomi og den type jagt, du dyrker.

Når du derfor støder på drømmegeværet, er det vigtigt, at du finder ud af, om geværet nu også passer til dig. For erfarne skytter er det en fornemmelse, man har, når man tager geværet til skulderen. Samme fornemmelse har man ikke, når man skal vælge sit første haglgevær. Det er derfor vigtigt, at du får professionel hjælp til at finde et gevær, der passer til det. For ofte er det en forkert tilpasning, som er skyld i, at man ikke skyder lige så godt, som man kunne.

Der er mange forhold at tage hensyn til, når et gevær skal tilpasses lige netop dig. Det er derfor ikke uden grund, at når man køber af de helt dyre geværer, medfølger der også en personlig tilpasning. De afgørende faktorer for en korrekt tilpasning er:

  • skæftets længde
  • forskæftets form i forhold til hånden
  • løbslængden
  • skæftets vridning (cast off mm.)

I butikken vil det straks vise sig, om skæftet har den rette længde til dig: Så længe du ikke går på indkøb i en overdimensioneret vinterjakke, vil du straks kunne mærke, om bagskæftet fanger tøjet og ikke kommer helt på plads ved din skulder. Det er meget simpelt at få rettet længde, så skæftet enten bliver kortere eller længere. Vær også opmærksom på, at selv blandt de billige våben har mange forhandlere nu skæftelængder, der også passer til høje personer.

Nyjæger jvv_nyjaeger_hagl_011

Et godt råd er at droppe den gummibagkappe, som mange nye geværer er forsynet med. Gummikappens rekyldæmpende effekt er til at overse, men til gengæld vil den ru gummikappe ofte få geværet til at hænge i din jakke. Det er meget enkelt at skifte bagkappen.

Menneskers hænder er forskellige, så derfor er forskæfter lavet, så de passer til de fleste. For dig kan et bestemt forskæfte være for snævert eller for stort, og det har indflydelse på et dit greb og dermed din skydning.

Geværets længde
Hvor langt løbet skal være, er lidt et religionsspørgsmål. Lige nu er der mange, der foretrækker, at løbene er lange: mindst 76 cm. og helt op til 82 cm. Ballistisk set er det dog en kendsgerning, at haglsværmen ikke påvirkes særlig meget af løbets længde. Så lad være med at tro, at hele haglsværmen kan holdes samlet på 35 meter med lange løb. Det passer ikke, og den dræbende effekt er fuldstændig ens, uanset løbslængde.

Derimod kan løbenes længde have stor indflydelse på din skydning. Korte løb er til hurtige, instinktive skud og kræver som regel en vis erfaring (her snakker vi om løb på 63-67 cm). Standardlængden på 71 cm passer til de fleste af normal bygning og giver et godt sving. Hvis du er høj, kan du have gavn af længere løb i din skydning.

Et skæftes vridning har også betydning for skydningen: Hvis det er vredet forkert, ligger sigteskinnen ikke rigtigt i forhold til dit øje, når du kaster geværet til kinden. Nye geværer har et tilpasset standardvrid, som passer de fleste, men det kan godt lade sig gøre at få en fagmand til at vride et standardskæfte, så det passer til dig. Det kan du dog ikke, hvis du har valgt et gevær med et syntetisk skæfte.

Gå på solo-shopping
Når du skal købe et haglgevær, synes jeg, at du skal gå alene ind i butikken. Kig på varerne, hold på dem og tag dem til skulderen. Få gode råd af butikkens personale. De er garanteret selv jægere og sportsskytter, og de ved som regel, hvad de snakker om.

Har du dine gode venner med, vil det vælte ind med gode råd. Måske ved dine venner faktisk noget om skydevåben og jagt, men det er i sidste ende dig selv, der skal træffe afgørelsen om at købe det gevær, du befinder dig bedst med. Når du har fundet et par mulige bud på geværer, der passer godt til dig, kan det derefter være hyggeligt at have vennerne med.

Hvis det er muligt, bør du prøve geværet. Det er ikke altid en mulighed, men sørg for, at du kan komme tilbage med det, hvis det viser sig, at du overhovedet ikke kan skyde med det i praksis.

Hvad får du ud af at give 5-10.000 kr. mere for et gevær? Helt oplagt stiger kvaliteten med prisen, selvom at et gevær til 3.500 kr. ikke nødvendigvis er et dårligt gevær. Husk at tjekke jagtforretningernes tilbud inden sæsonen. Mange af dem har de såkaldte nyjæger-tilbud, hvor du får gevær, våbenskab og ammunition til en samlet pris. Det er ofte rigtig gode tilbud.

jagtforretning_1

Nyt eller brugt?
Der er altid godt fyldt op med nye våben i jagtforretningerne, men der er også mange af dem, som har et stort udvalg i brugte våben. Så hvorfor ikke købe et brugt gevær fra et godt kendt mærke i en rigtig fin stand?

Mange førstegangskøbere vil helst have noget nyt, og mange kan i det hele taget ikke lide at købe brugt. Men faktisk kan du nemt kan finde et kvalitetsvåben med nogle år bag sig til samme pris som et ikke helt billigt, nyt begyndervåben.

Det er de færreste haglgeværer i Danmark, som bliver skudt så meget, at de ikke kan bruges mere. Hvis de har skudt så meget, kommer de sjældent til salg. Derfor kan du gøre nogle virkelig gode fund på brugthylden. Er der lidt slitage hist og her (ikke teknisk!), så er det også overkommeligt at få det shinet op.

Du kan også købe et brugt gevær af en privatperson, men i forretningen er geværet efterset og fundet forsvarligt at sælge videre. Det giver dig derfor en større tryghed for, at geværet nu også fungerer, som det skal.

Læs også

Trækjagt – Adams første duer

Det svære skud – nyjæger